O ΜΙΚΡΟΣ SHAOLIN FIST MASTER ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ

Πίσω από κάθε μοναχό Shaolin υπάρχει μια μοναδική ιστορία ζωής. O πρεσβύτερος Δάσκαλος Ο Shi Yong Wu γεννήθηκε το 1926 σε μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στις πολεμικές τέχνες από την πλευρά του πατέρα του. Άρχισε την εκπαίδευση του στις πολεμικές τέχνες από τα πέντε του χρόνια. Είναι αφοσιωμένος μοναχός Shaolin και η ικανότητα του να κατέχει φονικές πολεμικές τέχνες δεν φαίνεται αντιφατική με την βουδιστική αφοσίωση του να προστατεύει την ζωή . 
«Ο πατέρας μου ήταν Shaolin Fist Master και διάσημος στο Shaolin Box. Όταν ήμουν μικρός είχα αδύναμο σώμα αλλά έκανα πολύ εντατική άσκηση kung fu . Ο πατέρας μου έμαθε το Shaolin Little Fist. Μία μέρα πήγα στην πόλη για να αγοράσω κάτι, και κάποιο συμμορίτες ήθελαν να κλέψουν τα χρήματά μου. Με παρενοχλούσαν πέρα από την αντοχή μου και επαναστάτησα.  Ύστερα από μόνο δύο ή τρεις κινήσεις το βάλανε στα πόδια σαν φοβισμένοι αρουραίοι . Ένας γείτονας είδε το γεγονός έκπληκτος και το είπε σε όλο το κόσμο . Από τότε με ονόμασαν μικρό Shaolin Fist Master».

«Στο ναό Shaolin, κάναμε σκληρή εκπαίδευση. Ασχέτως από τον καιρό ασκούμασταν από την ώρα που λαλούσε ο πετεινός μέχρι το βράδυ που το φεγγάρι ήταν ήδη στον ουρανό. Κάθε μέρα στεκόμασταν στηριζόμενοι στο κεφάλι μας επί μία ώρα ή με το ένα πόδι πάνω σε δέκα τούβλα τρεις φορές την ημέρα. Οι πολύ κοπιαστικές ασκήσεις σε πολύ δύσκολο περιβάλλον είναι αυτό που έκανε τους μοναχούς να αποκτήσουν  ακατόρθωτο για τον κοινό άνθρωπο. Το Shaolin kung fu χτίζει ηθικό χαρακτήρα, δυναμώνει το σώμα και γιορτάζει την ζωή. Η μελέτη του kung fu οδηγεί σε μία αντίληψη της βίας και εν συνέχεια στο πως να την αποφύγει κανείς. Οι βουδιστές δεν πληγώνουν κανέναν, απλώς αρνιούνται τη βία και την επιστρέφουν στους αποστολείς της. Όσο πιο βίαια η επίθεση τόσο πιο συντριπτική η επιστροφή της στον επιτιθέμενο. Έχω γνωρίσει πολλές φιλοσοφίες Shaolin στην μακρινή μου ζωή».
Πώς γίνατε πολεμιστής Shaolin;
«Ο ναός των Shaolin είναι η αρχή του Ζεν βουδισμού. Ζεν είναι η ψυχή του Shaolin kung fu.
Πιστεύω ότι το πιο σπουδαίο είναι η αφοσίωση. Μην συμπεριφέρεσαι σαν ένας ψαράς που ψαρεύει για τρεις μέρες και μετά τεμπελιάζει τις επόμενες δύο μέρες ενώ τα δίχτυα του στεγνώνουν».

Κάνετε άσκηση κάθε μέρα ;
«Όπως ο τραγουδιστής, και εμείς κάνουμε εξάσκηση κάθε μέρα. Εάν δεν ασκηθούμε για μία μέρα, αισθανόμαστε απώλεια τριών ημερών. Εάν δεν ασκηθούμε για τρεις μέρες, είμαστε ακόμα πιο αδύναμοι. Μετά από δέκα μέρες χωρίς άσκηση είμαστε άδειοι. Ακόμα ασκούμαι καθημερινά χωρίς διακοπή».

Μετά από τόσα χρόνια ως Shaolin, τι έχετε μάθει;
Όταν ήμουν μικρός, ήμουν ένα αγόρι με αυθορμητισμό και ενέργεια και πολλές φορές χρησιμοποίησα βία για να επιλύσω τα προβλήματα μου. Όμως μαζί με την βελτίωση μου στο kung fu, σταδιακά κατάλαβα μια αλήθεια : την αρχή της κατοχής και της απώλειας. Αλλά αυτή την αλήθεια μπορείς μόνο να την καταλάβεις όταν την βιώσεις. Στη συνέχεια αντιμετώπισα την ζωή με ειρηνικότερο τρόπο. Μόνο εάν γνωρίζεις το αληθινό νόημα του Ζεν μπορείς να γίνεις  δάσκαλος του Shaolin kung fu. Ένας τίμιος μοναχός πρέπει να είναι μετριοπαθής. Πάντα με την επίγνωση του ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι καλύτερος του. Πέρα από αυτό πρέπει να είναι έτοιμος να μάθει από τους άλλους και συγχρόνως να βοηθάει τους αδύναμους και να παλεύει το κακό. Η συμπεριφορά του πρέπει να είναι πολύ σπουδαία. Πρέπει να κάνει προσπάθεια να μαθαίνει κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Οτιδήποτε ... Τη στιγμή που σταματάς να εξελίσσεσαι είναι η στιγμή που αρχίζεις και πεθαίνεις».

Σε τι βασίζεται η τέχνη ενός πολεμιστή Shaolin;
«Το πιο σημαντικό είναι ο έλεγχος του Chi (ζωτική δύναμη) Το Chi μας επιτρέπει να συνδυάζουμε τις εξωτερικές δυνάμεις της ζωής μέσω φυσικών κινήσεων όπως η αναπνοή και διάφορες στάσεις του σώματος. Χωρίς το Chi δεν μπορούμε να επιτυγχάνουμε το πιο ψηλό επίπεδο των δεξιοτήτων  των Shaolin. Με την βοήθεια του Chi το σώμα γίνεται σκληρό σαν σίδερο ενώ συνεχίζει να είναι ευλύγιστο σαν μαλακό βαμβάκι».

Πώς εκπαιδεύεται ένας Shaolin;
«Η καλλιέργεια του Shen (πνέυμα), του Jing (επιδεξιότητα) και του Chi (ζωτική δύναμη) είναι ένα ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευση των Shaolin. Η εκπαίδευση των Shaolin τονίζει την σημασία της εσωτερικής και της εξωτερικής εξάσκησης. Οι τρεις εξωτερικοί συνδυασμοί είναι : χέρια με πόδια, αγκώνες με γόνατα, ώμοι με γοφοί. Οι τρεις εσωτερικοί συνδυασμοί είναι : καρδιάς με νου, νου με αναπνοή (chi), αναπνοής με δύναμη. Και οι τρεις συνδυασμοί πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη για να φτάσει κανείς σε  υψηλό επίπεδο kung fu και βουδισμού».
Πώς διαφέρει το Shaolin kung fu από τις άλλες πολεμικές τέχνες;
«Πριν από 1500 χρόνια ο Bodhidharma έλαβε ένα ουράνιο κάλεσμα να αφήσει την γενέτειρα χώρα του, την Ινδία, για να ταξιδεύσει στην Κίνα. Δίδαξε τους Shaolin ότι ο διαλογισμός είναι το κλειδί για τη φώτιση. Αυτή ήταν η αρχή του Chan βουδισμού. Σε λίγο καιρό ανακάλυψε ότι οι μύες των μοναχών χαλάρωσαν από την ακινησία και έτσι σύστησε μια σειρά από 18 γυμναστικές κινήσεις που έγιναν η βάση του Shaolin kung fu.
Εκεί που η φιλοσοφία πολλών πολεμικών τεχνών εστιάζεται στην στωικότητα και στην δύναμη να τραυματίζεις τον αντίπαλο, η φιλοσοφία των Shaolin διδάσκει πραότητα και αγάπη για την ζωή.
Οι δύο κολόνες της φιλοσοφίας Shaolin είναι η συμπόνια και η σοφία».

Τι παρουσιάζεται στο θέατρο Coronet;
«Είχαμε την ευγενική πρόσκληση του θεάτρου Coronet να έρθουμε στην Ελλάδα για την παράσταση Shaolin-the Spirit που έχει στόχο να μεταφέρει την τέχνη των Shaolin ώστε να διαφυλαχτεί και να παραδοθεί από γενιά σε γενιά. Αυτή είναι μία καινούργια παράσταση βασισμένη στις τέσσερις κολώνες της εκπαίδευσης των Shaolin. Θα σας δείξουμε ότι ένας μοναχός Shaolin πρέπει να είναι γρήγορος σαν τον αέρα, σιωπηλός σαν το δάσος, δυνατόςσαν το βουνό και ισχυρός σαν την φωτιά. Είναι μία παράσταση που άφηγείται την ιστορία ενός μικρού μαθητή και την αναζήτηση του της απόλυτης αλήθειας, υπό την καθοδήγηση ενός σεβάσμιου γέροντα Shaolin  και τον μυστικισμό του βουδιστικού συλλογισμού με ασκήσεις kung fu, χορό και θέατρο. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που όχι μόνο θα την παρουσιάσουμε στην Αθήνα  αλλά θα συναντήσουμε πολλούς Έλληνες στην περιοδεία που θα κάνουμε σε ολόκληρη την χώρα σας».
Έχετε ένα μήνυμα για τους θεατές που θα έρθουν  να δουν την παράσταση σας;
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι κυρίαρχοι του νου τους, αλλά όταν κλείνουν τα μάτια τους και ακούν το νου τους, ανακαλύπτουν πως η σκέψη τους είναι ο κυρίαρχος και εκείνοι οι σκλάβοι του. Ελπίζω ότι μέσα από την παράσταση μας θα καταλάβετε κάτι από την κινέζικη φιλοσοφία και τον κινέζικο πολιτισμό. O Mi Tofoo!» (με την ευχή του Βούδα).
by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: