Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ... ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ


Κόκκινο:  Είναι το χρώμα της δύναμης, της υγείας και της ζωτικότητας, της δράσης και της έξαρσης, με τη θετική αλλά και την αρνητική έννοια. Είναι το χρώμα που κεντρίζει και ευνοεί το σεξ.  Ο έρωτας είναι κόκκινος.
Πορτοκαλί: Επιδρά ήπια, ανανεωτικά, δυναμικά, θετικά και χαρούμενα σε κάθε σχέση και από κάθε άποψη. Το χρώμα αυτό εμπνέει και διεγείρει. Το λατρεύουν και οι μοναχοί στο Θιβέτ. 
Χρυσό- Τοπάζι: Είναι το χρώμα της ισορροπημένης δύναμης και της  συγκεντρωμένης ποσότητας ενέργειας και αφθονίας. Είναι το χρώμα του ήλιου.
Κίτρινο: Προσφέρει μια ήπια ζεστασιά και έχει εξισορροπητικό χαρακτήρα, παρόλο που είναι ένα έντονο χρώμα. Το κίτρινο βοηθά στη μελέτη και πέραν όλων των άλλων ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και φέρνει φως στη ζωή.
Λεμονί: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κίτρινο, αλλά χάρη στη καθαρότητα του ενεργοποιεί την πνευματικότητα του ανθρώπου.
Πράσινο ανοιχτό: Μπορεί να ωθήσει τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να καρποφορήσουν. Το ανοιχτό πράσινο συμβολίζει την ανανέωση της άνοιξης. Κάθε φυτό έχει αυτό το χρώμα.
Πράσινο: Είναι το χρώμα της ισορροπίας, το χρώμα ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Το πράσινο υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και έχει ένα εξισορροπητικό αποτέλεσμα, μας ηρεμεί βοηθώντας τη λειτουργία της καρδιάς.
Τριανταφυλλί: Είναι ένα μεικτό χρώμα, ένα είδος γειωμένου βιολετί. Το τριανταφυλλί θεωρείτε το χρώμα της αγάπης, και μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς.
Γαλάζιο: Είναι το χρώμα της επικοινωνίας.  Ωφελεί στη επούλωση τραυματικών εμπειριών, και στην εναρμόνιση προβλημάτων, όπως άσθμα φόβος, και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Μπλε: Είναι ένα θεραπευτικό χρώμα, με μεγάλες δυνατότητες. Ηρεμεί, και παράλληλα βοηθά στο διαλογισμό. Το μπλε της θάλασσας.
Λιλά: Αναδεικνύει τις κρυμμένες προοπτικές, και τις ενεργοποιεί πολύ ήρεμα.
Ματζέντα: Ένα μεταβατικό χρώμα. Συνδέει το κόκκινο και το βιολετί. Δρα ανάμεσα σε πολώσεις και υποστηρίζει μεταβατικά στάδια.
Βιολετί: Δρα κυρίως στο πνευματικό και το νοητικό πεδίο, συμβολίζοντας τη μετάβαση από την υλική σφαίρα σε ανώτερα πνευματικά πεδία.
Οπάλ: Έχει να κάνει με την αντίληψη των δομών, που κινούνται από τα αόρατα στα ορατά πεδία. Το οπάλ βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών, ώστε να γίνουν πράξεις.
Διάφανο: Σχετίζεται με τη καθαρότητα και τη μεταβίβαση των πληροφοριών.
Το χρώμα είναι παντού…και η ποικιλία των χρωμάτων μας δίνει ζωή.
Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ' επέκταση την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που «ζητά» τα χρώματα, αλλά ο νους. Οι γιατροί όπως και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση και τον νου ενός ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση.
Δεν είναι όμως λίγα τα πειράματα που έχουν γίνει -και γίνονται- σχετικά με το τι επιρροή έχουν τα χρώματα στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνεχώς από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλλίτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα. Πειράματα σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλλίτερα σε φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε σκοτεινό με μουντά χρώματα. Στο ίδιο πείραμα έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματικές σχέσεις και η διάθεση των εργαζομένων είναι καλλίτερη στην πρώτη περίπτωση και καθόλου καλή στην δεύτερη.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει τον χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια στην κατάστασή του. Ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, ενώ παρατηρούμε στα παιδιά (που σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενα και υγιή) και στους ευτυχισμένους ανθρώπους την προτίμησή τους στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την μέθοδο των παιδοψυχολόγων που δίνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι και στην συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχει επιλέξει το παιδί για να ζωγραφίσει.
Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι μερικές φορές ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιλέγει τα χρώματα που έχει ανάγκη. Παρατηρούμε δηλαδή έναν άνθρωπο που πάσχει από ημικρανίες ή έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, μια προτίμηση στο γαλάζιο χρώμα. Το γαλάζιο είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, και ο άνθρωπος που έχει αυτή την ανάγκη, ασυναίσθητα το προτιμά.

Τα χρώματα, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπείες από επαγγελματίες εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό!

Πώς χαρακτηρίζoυμε τα όντα βάση των χρωμάτων που προτιμούν
ή που αποφεύγουν:

Λευκό
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα, ανυπαρξία, μοναδικότητα. Σε κάποιους πολιτισμούς το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από περισσότερο ενδιαφέρον για τον ρεαλισμό, αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους, αλλά δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.

Κίτρινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν συνήθως απογοητεύονται εύκολα, προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα με την λογική, δεν αποκλείεται να αδιαφορούν για την φιλοσοφία και την γνώση σε βάθος.

Πορτοκαλί
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από τη διάθεση για διασκέδαση, από άνεση, αφθονία, απόλαυση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό, ανεξαρτησία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από υλισμό, ανεκτικότητα, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα ή άλλα συναισθήματα σχετικά με την απόλαυση της ζωής.

Κόκκινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενεργητικότητα και αυθορμητισμό, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, ή να έχουν έντονο πρόβλημα να συναναστραφούν με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται να έχουν φοβίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν, και να απορρίπτουν την ίδια τους την δυναμικότητα.

Φούξια
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από αυτογνωσία, δυνατά μα και ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα, τόλμη, φιλοδοξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από:αδιαλλαξία ή έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλια. Δεν αποκλείεται να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα βαθιά τους συναισθήματα.

Ροζ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, αθωότητα, νεανικόητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να συμβιβαστούν με την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας.

Πράσινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από την προτίμηση στην ανεξαρτησία και την αυτοβελτίωση παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοιχτούν και να δοθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο.

Τιρκουάζ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναγέννηση, καινοτομία, πρόοδο, ανθρωπιά, απέχθεια στους περιορισμούς.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια, κυρίως μέσα από την οικογένεια. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Μπλε
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία, αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει την μελαγχολία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από πειθαρχία και εργατικότητα. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από την ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους τον στόχο έστω και στο ελάχιστο.

Βιολετί & Μοβ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πνευματικότητα, και το ενδιαφέρον τους για τον εσωτερισμό, την θρησκεία, το μυστήριο, την ηθική, την αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν την κατάθλιψη και το πένθος.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα ίσως και κυνισμό. Απορρίπτουν  οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά. Παρατηρείται μια εντυπωσιακή απουσία ονείρων και ρομαντισμού.


Καφέ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα, σταθερότητα, απλότητα, αφοσίωση. Οι σκούρες αποχρώσεις, αν και «ζεστές»,  χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και μεροληψία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήσυχη ζωή, αδιαφορία για την αίσθηση ότι κάπου ανήκουν.

Γκρί
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία, αδιαλλαξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμούν την ευθύτητα ακόμα κι αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική, σκληρή.

Μαύρο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, μυστικοπάθεια, κατάθλιψη, θάνατο, πένθος, μοναχικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, επιθυμία για απελευθέρωση από οτιδήποτε τους δίνει αίσθηση εξάρτησης, τους παρεμποδίζει, τους «δένει».

Πώς επηρεάζουν τα χρώματα το φυσικό σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου:

Κίτρινο
Θεραπεία: Διεγείρει τα κύτταρα του νου και το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί τους μυς, επιταχύνει την διαδικασία της πέψης και της αφομοίωσης. Το σκούρο κίτρινο απαλύνει τους νευρικούς πόνους.
Ψυχολογία: Ενεργοποιεί και εμψυχώνει ανθρώπους με μελαγχολία ή κατάθλιψη, προσφέρει κέφι για ζωή και δουλειά.

Πορτοκαλί
Θεραπεία: Διεγείρει τους πνεύμονες, την αναπνοή και την πέψη, αυξάνει την λειτουργία του θυρεοειδή, ανακουφίζει κράμπες και νευρικούς σπασμούς, αυξάνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ψυχολογία: Διεγείρει την δημιουργική σκέψη και τον ενθουσιασμό.

Κόκκινο
Θεραπεία: Προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και ενεργητικότητας γι αυτό είναι καλό ενάντια κοπώσεων και κρυολογημάτων. Ενεργοποιεί την καρδιά και το κυκλοφοριακό, βοηθά ενάντια στην υπόταση. Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, διεγείρει την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Δεν είναι καθόλου καλό ενάντια στον καρκίνο, μιας και αυξάνει την ανάπτυξη κυττάρων!
Ψυχολογία: Αυξάνει την σεξουαλικότητα, το πάθος και την δημιουργικότητα. Μπορεί όμως να προκαλέσει και βίαια συναισθήματα.

Φούξια
Θεραπεία: Ενεργοποιεί την αδρεναλίνη και την καρδιά.
Ψυχολογία: Προσφέρει αίσθηση χρησιμότητας και αγάπης για την ζωή.

Ροζ
Θεραπεία: Προσφέρει ζωτικότητα σε όλα τα όργανα.
Ψυχολογία: Θεραπεύει την λύπη και το πένθος, βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματά μας.

Πράσινο
Θεραπεία: Ηρεμεί την καρδιά, το στομάχι, το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονικών διαταραχών, πέψης, χολής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και τα οστά.
Ψυχολογία: Προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική αρμονία, βοηθά την εσωτερική γαλήνη.

Τιρκουάζ
Θεραπεία: Τονώνει γενικά όλα τα ζωτικά όργανα αλλά κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ψυχολογία: Αυξάνει την διαίσθηση και την συναισθηματική ευαισθησία, χαλαρώνει από το στρες.


Μπλε
Θεραπεία: Το μπλε είναι «ψυχρό» χρώμα, έτσι, βοηθά ενάντια σε φλεγμονές, ρευματισμούς, πυρετό, υπέρταση, αιμορραγίες, πονοκεφάλους, φαγούρες και ερεθισμούς του δέρματος.
Ψυχολογία: Ηρεμεί συναισθήματα οργής, επιθετικότητας, υστερίας, επιφέρει συναισθηματική γαλήνη.

Βιολετί &Μοβ
Θεραπεία: Καταπολεμά την ταχυπαλμία, διεγείρει την σπλήνα και τα λευκά αιμοσφαίρια, μειώνει ευαισθησία στον πόνο, βοηθά την αποτοξίνωση.
Ψυχολογία: Βοηθά ενάντια στην μελαγχολία, την υστερία, τις παραισθήσεις, την εξάρτηση (οποιασδήποτε μορφής), την αϋπνία. Κατευνάζει το στρες και τα έντονα σεξουαλικά συναισθήματα.

Πώς μπορούμε να εκτεθούμε αποτελεσματικά στα χρώματα που χρειαζόμαστε:

Παρατήρησε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας και βάψε τους τοίχους του με το ανάλογο χρώμα.
Προσπάθησε η διακόσμησή του να συμπεριλαμβάνει το ίδιο χρώμα ή αποχρώσεις του. Μια επίσης πολύ αποτελεσματική μέθοδος, είναι να αγοράσεις αμπαζούρ ή φωτιστικά με υφάσματα ή γυαλί στο αντίστοιχο χρώμα, ή να αλλάξεις τις λάμπες με χρωματιστές λάμπες του χρώματος που προτιμάς.
Οι κουρτίνες επίσης μπορούν να είναι του επιλεγμένου χρώματος και από λεπτό, διάφανο ύφασμα, ώστε όπως περνά το φως από αυτές να διαχέει το χρώμα σε όλο το δωμάτιο.
Για τα ρούχα να προτιμάς το χρώμα που μπορεί να σε βοηθήσει και τις αποχρώσεις του. Προσοχή όμως! Πάντα να προτιμάς τις ζωντανές και φωτεινές αποχρώσεις και να αποφεύγεις τις σκούρες και μουντές!

Μπορείς επίσης να αφιερώσεις 5-10 λεπτά από τον ημερήσιο χρόνο σου για μια απλή και εύκολη μέθοδο διαλογισμού:
Απλώς κλείσε τα μάτια σου και οραματίσου ότι περιβάλλεσαι από ζωηρό έντονο φως με το χρώμα που έχεις ανάγκη. Ανάπνευσε βαθιά και αφέσου στην «αγκαλιά» του.

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: