ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ

Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές σε παράλληλους κόσμους, πιθανά σύμπαντα και διαστάσεις που συνυπάρχουν παράλληλα με τον κόσμο στον οποίο -πιστεύουμε ότι- υπάρχουμε. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη θεωρία του ταχυδρόμου με το φακό και τα ντουλαπάκια που μπορεί να φωτίσει ένα μονάχα κάθε φορά. Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ύπαρξης αλλά ούτε και μη ύπαρξης πιθανολογικών κόσμων. Στη θεωρία αυτή όπως εξελίσσεται, κάθε δυνατή κίνηση πάνω σε ένα ολόκληρο σύμπαν αναπαράγει  απειράριθμους πιθανολογικούς κόσμους, (μπορεί να γίνεται με απειράριθμους τρόπους, ή να μην έχει γίνει καθόλου).  Σε κάθε σημειακή στιγμή της ύπαρξης, παράγονται άπειροι παράλληλοι κόσμοι, από κόσμους που διαφέρουν από τον δικό μας όπως μια ελάχιστη μετακίνηση ενός κόκκου άμμου (έχει κανείς μετρήσει πόσοι τέτοιοι κόκκοι υπάρχουν στο σύμπαν;!) μέχρι τους απείρως μακριά από μας… σε εκδοχές όπου τον πλανήτη μας τον έχουμε καταστρέψει από λάθος χρήση όπλων που χρησιμοποιήσαμε για την εξόντωση των απογόνων των δεινοσαύρων! Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι κόσμοι, όπως και απείρως πιο απόμακροι, ακόμα και για ένα μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας, ζωντανοί εφιάλτες που και η νοητική μόνο προσέγγιση θα προκαλούσε νευρικό κλονισμό ακόμα και σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή! Ελκυστικότατες θεωρίες, τουλάχιστον για ανθρώπους που δεν ανέχονται τη μοιρολατρεία. 

Γιατί τότε οι Μοίρες, ή Νόρνες, ή όπως κι αν ονομάζονται οι τρεις κυρίες που υφαίνουν το κοσμικό υφαντό, το φτιάχνουν με κάθε δυνατή παραλλαγή σε σχέδια και χρώματα, και εμείς επιλέγουμε πού θα κινηθούμε, σε ποια κλωστή -σε ατομικό επίπεδο- πάνω στο σχήμα που επέλεξε -σε συλλογικό επίπεδο- να κινηθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα. Κάπου υπάρχουν πιο εκλεπτυσμένα σχήματα, κάπου πιο μουντά και άτεχνα. Όσο για το σχήμα του υφαντού... είναι ασύλληπτο! Κινούμαστε  πάνω του, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δούμε το σχήμα του. (ή μήπως... όχι, αργότερα, αυτό είναι κάτι άλλο…).

Έτσι αυτή η κοσμοθεωρία γίνεται ελκυστικότατη, τουλάχιστον για εκείνους που θέλουν να έχουν ελεύθερη σκέψη και βούληση, πράγμα που συνεπάγεται ανάληψη της ευθύνης των πράξεων και της ζωής τους. Δεν σηκώνουν οργισμένα τη γροθιά τους στον ουρανό πιστεύοντας ότι εκείνος φταίει...(;) Εδώ θα επεκτείνω τη θεωρία, με την προϋπόθεση ότι το σύμπαν (το δικό μας ή  άλλα) είναι, ή τείνει να είναι άπειρο. Το να κατανοήσει κανείς την έννοια του απείρου είναι σαν να κόβει το νερό ή τον αέρα με μαχαίρι. Απλώς ακροβατώντας σε θεωρίες και έννοιες, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το άπειρο. Αν λοιπόν το σύμπαν είναι άπειρο, τότε είναι ένα κοσμικό υφαντό, με όλα τα δυνατά χρώματα και σχήματα (όπως εκείνο δηλαδή που υφαίνουν οι τρεις κυρίες που λέγαμε) και περιέχει τα πάντα σε κάθε δυνατή  παραλλαγή καθώς και άπειρες φορές την Γη και εσένα ακόμη που προσπαθείς να καταλάβεις γιατί σε ζαλίζω καλοκαιριάτικα βάζοντας σε στον πειρασμό να μετράς τους κόκκους της άμμου! Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, και το κοσμικό υφαντό ξετυλίγεται σε αυτόν το χωροχρόνο, τότε τι συμβαίνει με τους παράλληλους πιθανολογικούς κόσμους;     Όχι δεν έχω πρόθεση να  αναιρέσω αυτή τη θεωρία αλλά να την παντρέψω με τα μαθηματικά και τη θεωρία του Χάους, που αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η συνύπαρξη ενός κοσμικού υφαντού, που σε κάθε του μικροκλίμακα περιέχει ακριβώς τα ίδια σχέδια και σχήματα με το σύνολο του, σε οποιοδήποτε κομμάτι του κι αν το εξετάσουμε. Το μαθηματικό αυτό σχήμα αποκαλείται σύνολο του Μάντελμπροτ, και είναι το πιο πολύπλοκο αντίκειμενο των μαθηματικών. Για όσους αρέσκονται στη μαθηματική λογική, το οικοδόμημα αυτό αποτελείται από ομάδα αριθμών η οποία εντοπίζεται σε μια περιοχή του μαθηματικού οικοδομήματος που αποκαλείται επίπεδο μιγαδικών αριθμών. 

Υπάρχουν εικόνες που δημιουργήθηκαν με βάση αυτή τη θεωρία, ιδιαίτερα σαγηνευτικές εικόνες ηλεκτρονικής επεξεργασίας, όπου μπορεί κάποιος να δει  σε κάθε σημείο και μικρολεπτομέρεια της εικόνας να αναπαράγεται με τέλεια ομοιότητα η εικόνα ολόκληρου του συνόλου όπως είναι σε φυσικό σχήμα. Τι θέλω να πω; ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΥΦΑΝΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΝΤΕΛΜΠΡΟΤ. Δηλαδή το σύνολο έχει την ίδια εικόνα με κάθε επιμέρους σημείου του. Αξίζει να ψάξει κανείς σε sites ή βιβλία για να δει τέτοιες εκπληκτικές εικόνες οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση τη μαθηματική ανάδραση των αριθμών μέσα στο μιγαδικό επίπεδο. Είναι πραγματικά καταπληκτικές. Εγώ προτιμώ τις εικόνες που μπορώ να καταλάβω καλύτερα. Δεν είμαι μαθηματικός, είμαι απλώς κάποιος που προτιμά να κάνει... ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: