Η Κρήτη: πνευματικός ομφαλός του κόσμου ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ



«… Οι Κρήτες, λοιπόν, διηγούνται το μύθο πως τον καιρό που οι Κουρήτες ήταν νέοι υπήρχαν οι λεγόμενοι Τιτάνες. Αυτοί κατοικούσαν στην περιοχή της Κνωσού, εκεί όπου και τώρα δείχνουν θεμέλια του οίκου της Ρέας και άλσος κυπαρισσιών αφιερωμένο στη θεά από τα πολύ παλιά χρόνια.
Οι Τιτάνες ήταν έξι άντρες και πέντε γυναίκες τον αριθμό, για τους οποίους άλλοι μυθολογούν ότι ήταν παιδιά του Ουρανού και της Γης και άλλοι λένε πως πατέρας τους ήταν ένας Κουρήτης και η μητέρα τους η Τιταία από την οποία και πήραν το όνομά τους. Αγόρια ήταν ο Κρόνος, ο Υπερίωνας και ο Κρίος, στη συνέχεια ο Ιαπετός και ο Κριός και τελευταίος ο Ωκεανός, ενώ αδελφές τους ήταν η Ρέα, η Θέμις και η Μνημοσύνη, καθώς και η Φοίβη και η Τηθύς. Όλοι τους έγιναν εφευρέτες κάποιων αγαθών για την ανθρωπότητα και λόγω της ευεργεσίας τους δέχτηκαν τιμές και έμεινε η μνήμη τους αιώνια. Ο Κρόνος που ήταν ο μεγαλύτερος στην ηλικία έγινε βασιλιάς και τους ανθρώπους που είχε υπό υπηκόους τους έβγαλε από την αγριότητα και τους έκανε να ζουν πολιτισμένα, γι αυτό και η αποδοχή που έτυχε από τους ανθρώπους ήταν μεγάλη, καθώς επισκέφτηκε πολλά μέρη της οικουμένης.» (Διόδωρος Βιβλιοθήκη Ιστορική 5,66)


«…Σχετικά, όμως, με τη γέννηση και τη βασιλεία του Δία, υπάρχουν διαφωνίες. Άλλοι λένε πως μετά τη μετάσταση του Κρόνου από τους ανθρώπους στους θεούς το διαδέχθηκε στη βασιλεία (ο Δίας), χωρίς να υποτάξει με βία τον πατέρα του (Κρόνο), αλλά λαμβάνοντας το αξίωμα νόμιμα και δίκαια, ενώ άλλοι παραδίδουν το μύθο ότι δόθηκε χρησμός στον Κρόνο, σχετικά με τη γέννηση του Δία ότι ο γιος που θα γεννήσει θα του πάει αποσπάσει βίαια τη βασιλεία. Έτσι ο Κρόνος αφάνιζε κάθε φορά τα παιδιά του που γεννιόνταν. Η Ρέα αγανάκτησε, αλλά μη μπορώντας να αλλάξει την απόφαση του άντρα της, όταν γέννησε το Δία, τον έκρυψε στην Ίδη και τον έδωσε κρυφά να το αναθρέψουν οι Κουρήτες που κατοικούσαν πλησίον στο βουνό της Ίδης. Εκείνοι τον πήγαν σε κάποιο σπήλαιο και τον παρέδωσαν στις Νύμφες, με την εντολή να τον περιποιούνται με τη μεγαλύτερη φροντίδα. Οι Νύμφες ανακατεύοντας μέλι και γάλα έθρεψαν το παιδί και το τάιζαν από το μαστό της αίγας που ονομαζόταν Αμάλθεια. Πολλά σημάδια της γέννησης και της διατροφής του θεού παραμένουν μέχρι σήμερα στο νησί. Λένε, για παράδειγμα, πως καθώς τον μετέφεραν νήπιο οι Κουρήτες έπεσε ο ομφαλός του κοντά στο ποτάμι που ονομάζεται Τρίτωνας και πως από κείνο το γεγονός έγινε ιερός τούτος ο τόπος και ονομάστηκε ομφαλός (αφαλός), καθώς και το γύρω πεδίο ονομάστηκε «ομφάλειον». Κατά δε την Ίδη, όπου συνέβηκε να ανατραφεί ο θεός, έγινε ιερή και το σπήλαιο μέσα στο οποίο διατράφηκε, όσο και τα γύρω λιβάδια που είναι στην κορυφή του όρους αφιερώθηκαν σε εκείνον. Το πιο καταπληκτικό, που αναφέρουν, όμως, οι μύθοι είναι εκείνο με τις μέλισσες και δεν πρέπει να το παραλείψουμε, γιατί λένε πως θέλοντας ο θεός να διαφυλαχθεί η ανάμνησή της στενής σχέσης που είχε μ’ αυτές, άλλαξε το χρώμα τους και το έκανε να μοιάζει με χαλκό που χρυσίζει και καθώς ο τόπος βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και οι άνεμοι που φυσούνε είναι δυνατοί και το χιόνι που πέφτει πολύ, έκανε τις μέλισσες να είναι ανεπηρέαστες και απρόσβλητες, μια και ζούνε σε τόπους όπου οι χειμώνες είναι βαρείς. Όσο για την αίγα (Αμάλθεια) που τον ανέθρεψε, ο Δίας της απένειμε μεν και άλλες τιμές, αλλά πήρε από αυτήν την επωνυμία Αιγίοχος. Όταν έφτασε στην ηλικία της άνδρωσης, λένε πως πρώτα ίδρυσε μια πόλη στην περιοχή της Δίκτης, όπου σύμφωνα με το μύθο που λένε έλαβε χώρα η γέννησή του, η πόλη τούτη εγκαταλείφθηκε τα κατοπινά χρόνια, αλλά σώζονται ακόμη βάσεις θεμελίων της…: «…ανδρωθέντα δ’ αυτόν φασί πρώτον πόλιν κτίσθαι περί την Δίκτα, όπου και την γένεσην αυτού μυθολογούσιν»…» (Διόδωρος Βιβλιοθήκη Ιστορική 5, 70)
Ανατρέχοντας στους αρχαίους συγγραφείς βλέπουμε ότι η Κρήτη ονομάζονταν παλιά και «Κρήτη» και «Ιδαία», ενώ από το όνομα Ιδαία ή από το όνομα Ίδη ή Ιδαία όρη και τα: Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κ(ου)ρήτες = Κρήτες, Ιδαίος Ηρακλής = ο Κρητικός Ηρακλής, Ιδαίος Δίας = ο Κρητικός Δίας, Ιδομενέας κ.α. Παράλληλα η Κρήτη περιγράφεται και με τα κοσμητικά επίθετα: αέρια, δολιχή, μακάρια κ.α.

1.Στην Κρήτη πριν από το Μίνωα υπήρχαν από τη μια οι αυτόχθονες Κρήτες, που ήσαν δυο φύλα και λέγονταν Κύδωνες και Ετεόκρητες (ή Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες), και από την άλλη οι επήλυδες Κρήτες, που ήσαν κάποιες φυλές των Αχαιών, Δωριέων και Πελασγών που είχαν ήρθει στην Κρητη από τη Θεσσαλία, όταν μετά τον κατακλυσμό του Δευλαλίωνα ερήμωσε μερικώς το νησί (περισσότερα βλέπε στο επόμενο Κεφάλαιο).

2. Με τη ονομασία «Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες» λέγονταν αρχικά μόνο οι τροφοί και οι φύλακες του Δία που βοήθησαν στη γέννηση και ανατροφή του Δία στην Κρήτη. Μετά και κατ επέκταση Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες λέγονταν όλοι οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης. Ακολούθως, επειδή κάποιοι από αυτούς είχαν επινοήσει πολλά χρήσιμα πράγματα για τους ανθρώπους, όπως τα εργαλεία, τη χαλκουργεία κ.α., η θρησκεία των Ολύμπιων θεών θεοποίησε τους Ιδαίους Δακτύλους, συγκεκριμένα τους κατέταξε στην κατηγορία των δαιμόνων, κάτι ως γίνεται σήμερα με τους αγίους και τους αγγέλους. Έτσι στα αρχαία κείμενα με την ονομασία Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες εννοούνται είτε οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης, δηλ. οι Ετεοκρήτες, είτε οι δαίμονες, δηλαδή εκείνοι που από τη μια είχαν βοηθήσει στη γέννηση και ανατροφή του Δία και από την άλλη είχαν εφεύρει χρήσιμα πράγματα για τους ανθρώπους.

Με την ονομασία Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες ονομάζονταν επίσης οι νεανικές ομάδες (κούροι > Κουρήτες), όπως εκείνες που παρίσταναν με το χορό τους το μύθο του Δία και γενικά οι καλοί χορευτές, οι νεανικές ομάδες (διάκονοι) που βοηθούσαν στις τελετουργίες (κάτι ως τα σημερινά παπαδάκια), οι ομάδες των νέων στρατιωτών σε σχέση προς τους παλιούς κ.α.

Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει από τη μια ότι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Κρήτης, άρα οι αυτόχθονες Κρήτες, ήσαν οι καλούμενοι Ιδαίοι Δάκτυλοι ή Κουρήτες ή Ετεοκρήτες που εφεύραν διάφορα χρήσιμα πράγματα για τους ανθρώπους και συνάμα ανέθρεψαν το Δία στην Κρήτη και από την άλλη ότι ονομάστηκαν έτσι, δηλαδή Ιδαίοι Δάκτυλοι, επειδή κατοικούσαν στην Ίδη ή Ιδαία όρη της Κρήτης. Λέει επίσης ότι από εκεί μερικοί πήγαν στη Ρόδο και στη Φρυγία της Μ. Ασίας, όμως μερικοί άλλοι λένε το αντίθετο, δηλαδή ότι οι Ιδαίοι Δάκτυλοι της Κρήτης ήρθαν στο νησί από την Ίδη της Φρυγίας ( Μ. Ασία)

«Όχι πολύ αργότερα από την εποχή της διακυβέρνησής του (= του Χερόννησου, απ΄όπου η χώρα απέναντι από τη Ρόδο πήρε αυτό το όνομα), λέγεται πως πέντε Κουρήτες πέρασαν σ’ αυτή από την Κρήτη. Ετούτοι ήσαν απόγονοι εκείνων στους οποίους ανέθεσε τον Δία η μητέρα του η Ρέα να τον αναθρέψουν στα Ιδαία όρη της Κρήτης. Πλέοντας στη Χερρόνησο με αξιόλογο στόλο, έδιωξαν από το έδαφός της τους Κάρες που την κατοικούσαν κι εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι»… (Διόδωρος, 5, 60)

«Οι κάτοικοι, λοιπόν, της Κρήτης λένε πως οι αρχαιότεροι κάτοικοι στο νησί ήταν αυτόχθονες, οι λεγόμενοι Ετεοκρήτες, των οποίων ο βασιλιάς, Κρής (Κρήτας) το όνομα, ανακάλυψε πολλά και πολύ σημαντικά πράγματα στο νησί που είχαν τη δυνατότητα να ωφελήσουν την κοινωνική ζωή των ανθρώπων… Πρώτοι, λοιπόν, απ’ όσους μνημονεύονται από την παράδοση, κατοίκησαν στην περιοχή της Ίδης στην Κρήτη οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, όπως ονομάστηκαν. Ετούτοι, σύμφωνα με μια παράδοση, ήταν εκατό τον αριθμό, ενώ άλλοι λένε πως ήσαν μόνο δέκα που έλαβαν αυτή την ονομασία, ισάριθμοι με τα δάχτυλα των χεριών. Μερικοί, όμως, μεταξύ των οποίων και ο Έφορος, ιστορούν πως οι Ιδαίοι Δάκτυλοι γεννήθηκαν στην Ίδη της Φρυγίας και πως πέρασαν στην Ευρώπη με τον Μύγδονα. Καθώς ήταν γητευτές, επιδίδονταν στα ξόρκια, τις τελετές και τα μυστήρια και ζώντας ένα διάστημα στη Σαμοθράκη εξέπληξαν σε μεγάλο βαθμό τους εκεί κατοίκους. Την ίδια περίοδο και ο Ορφέας, προικισμένος με ξεχωριστή ικανότητα στην ποίηση και τη μελωδία, έγινε μαθητής τους κι έφερε πρώτος στους Έλληνες τις τελετές και τα μυστήρια. Για τους Ιδαίους δακτύλους της Κρήτης παραδίδεται πως ανακάλυψαν τη φωτιά, τη χρήση του χαλκού και του σιδήρου, στη χώρα των Απτεραίων στο λεγόμενο Βερέκυνθο, καθώς και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Λένε, μάλιστα, πως ένας από αυτούς ο Ηρακλής, ξεπέρασε τους άλλους σε φήμη, ίδρυσε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εξ αιτίας της συνωνυμίας οι μεταγενέστεροι άνθρωποι θεώρησαν πως ο γιος της Αλκμήνης εγκαθίδρυσε τους Ολυμπιακούς αγώνες….(Διόδωρος Βιβλιοθήκη Ιστορική 5,64)

«Μετά τους Ιδαίους Δακτύλους, συνεχίζει η εξιστόρηση, έγιναν οι Κουρήτες, εννέα στον αριθμό. Γι' αυτούς άλλοι μύθοι λένε πως ήταν γηγενείς και άλλοι πως ήταν απόγονοι των Ιδαίων Δακτύλων. Ετούτοι κατοικούσαν στα δασωμένα δάση και τα φαράγγια των βουνών και γενικά στους τόπους που τους παρείχαν φυσική στέγη και προστασία, επειδή δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί το χτίσιμο των σπιτιών. Καθώς διακρινόταν για τη σύνεσή τους, έδειξαν στους ανθρώπους πολλά χρήσιμα πράγματα, διότι πρώτοι αυτοί συγκέντρωσαν τα πρόβατα σε κοπάδια, εξημέρωσαν τα υπόλοιπα είδη ζώων, ανακάλυψαν τη μελισσοκομία. Ετούτοι πρώτοι εισηγήθηκαν την τέχνη του τόξου και κυνηγίου, τη συναναστροφή και τη συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ήταν και οι πρώτοι που δίδαξαν την ομόνοια και κάποια ευταξία στην κοινωνική ζωή. Ανακάλυψαν επίσης τα ξίφη, τα κράνη και τους πολεμικούς χορούς. Λένε πως σ’ αυτούς παρέδωσε τον Δία η Ρέα, κρυφά από τον πατέρα του Κρόνο, και κείνοι τον πήραν και τον ανέθρεψαν… (Διόδωρος Βιβλιοθήκη Ιστορική 5,65)


ΚΡΗΤΗ=Κ-ΡΗΤΗ
είναι =ΡΗΤΗ=φανερή-φανερώθηκε-φανέρωσε
το Κ=ΚΑΠΠΑ=τον ΚΟΥΡΗΤΑ-τούς ΚΟΥΡΗΤΑΣ

ΚΡΗΤΗ=ΚΡΗΤΑ=Κ-ΡΗΤΑ

ΡΗΤΑ=ΛΟΓΙΑ-ΕΡΓΑ ΦΑΝΕΡΑ
Κ=ΚΡΟΝΟΥ(ΧΡΟΝΟΥ)

ΚΡΗΤΗ=ΚΗΤΗ-Ρ

ΚΗΤΗ=ΔΕΛΦΙΝΙΑ(ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ)
Ρ=ΡΕΑ(Η ΡΟΗ-ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ-ΧΡΟΝΟΥ)
(ΚΡΟΝΟΣ=ΚΟΡΟΣ ΝΟΥΣ=ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΟΥΣ-ΑΓΝΟ ΠΝΕΥΜΑ)

ΔΕΛΦΥΣ=ΟΜΟΜΗΤΡΙΟΣ=ΑΔΕΛΦΟΣ
ΡΕΑ=Ε-Ρ-Α=ΑΓΑΠΑ

(ΔΕΛΦΙΝΙΑ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΔΕΛΦΟΙ)
(ΔΗΛΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ-ΔΗΛΟΣ-ΔΕΛΦΟΙ)

ΚΡΗΤΗ-ΔΙΑΣ-ΑΜΑΛΘΕΙΑ-ΚΟΥΡΗΤΕΣ-ΝΥΜΦΕΣ-ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ
ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ

Κ-ΡΗΤΗ=ΚΑΝΕΙ ΡΗΤΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ=Κ-ΑΛΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ=ΑΓΝΟ-ΑΓΙΟ-ΑΓΑΘΟ ΠΝΕΥΜΑ

ΖΕΥΣ-Ο ΖΩΝ-ΖΕΩΝ=Ο ΩΝ-ΖΩΝ ΑΙΩΝΙΩΣ
(ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ=ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-ΧΡΟΝΟ)

ΑΜΑΛΘΕΙΑ=ΑΛΑΘΕΙΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ=ΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΓΗΪΝΟΥ ΔΙΑ-ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΚΟΥΡΗΤΕΣ=ΚΟΥΡΟΙ-ΚΡΟΝΟΙ ΤΕΚΝΑ-ΕΚΠΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ

ΝΥΜΦΕΣ=ΝΥΜΦΕΣ-ΠΑΡΘΕΝΕΣ-ΙΕΡΕΙΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΗΤΩΝ

ΙΔΗ=ΙΔΩ=ΙΔΑ=Η ΒΛΕΠΟΜΕΝΗ-ΟΡΩΜΕΝΗ=ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΙΔΕ-Η ΙΔΟΥΣΑ
ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ=ΟΙ 10 ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑ-ΔΕΚΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ-ΣΟΦΙΑΣ-ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ(10Χ10=100 ΕΠΕΚΤΑΣΗ)

ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ=ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΝΤΡΟ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ-ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΠΡΩΤΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΝΑ ΛΑΒΗ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ: ΔΙΟΣ ΤΟΤΕ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΤΕΟ-ΚΡΗΤΕΣ
ΕΤΕΟΙ=ΑΛΗΘΙΝΟΙ-ΓΝΗΣΙΟΙ
ΚΡΗΤΕΣ (ΚΡΙΤΕΣ)-ΚΑΡΗΤΕΣ(ΚΑΡΑ-ΚΡΑΝΑ)=ΚΕΦΑΛΟΙ=ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Η ΚΡΗΤΗ=444
Η=8 Χ3=24=Ω ή 888=ΙΗΣΟΥΣ
Ω=Α=ΩΝ-ΑΛΗΘΕΙΑ

3Χ4=12=3=Η ΤΡΙΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ-ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Ό,τι ισχύει για τους αληθινούς Έλληνες ισχύει και για τους αληθινούς Κρήτες.

Ισότητα-ελευθερία-αδελφοσύνη,

είναι η απόδειξη ότι η αλήθεια ζει μέσα μας και εκφράζεται και έξω-γύρω μας.



by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: