Ο φόβος της πειθαρχίας στο πνευματικό μονοπάτι ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ



Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα πνευματικά θέματα φοβούνται, αντιδρούν και απωθούνται από την έννοια της πειθαρχίας και του περιορισμού, καθώς και από διδασκαλίες που θέτουν πειθαρχίες και περιορισμούς.
Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι μέσα από την "συρρίκνωση'’ του εγώ και της εξωτερικής ζωής έρχεται η διεύρυνση και η ελευθερία που τα φαινομενικώς φιλελεύθερα άτομα, αναζητούν. Υπάρχει δηλαδή ένα '‘κόμπλεξ ανελευθερίας'’ σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν αποδέχονται κανέναν περιορισμό και πειθαρχία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι για σοβαρή πνευματική μαθητεία. Ίσως μέσα τους φωλιάζουν περασμένων γενεών ταμπού, διαστρεβλωμένες χριστιανικές ή άλλες διδασκαλίες απέναντι στις οποίες ασυνείδητα αντιδρούν.

Ποιος όμως τελικά φοβάται την πειθαρχία; Είναι το ίδιο το άτομο, ή η ψυχή του που την φοβάται, ή μήπως εγωισμοί, ηδονισμοί και αποκτήματα που θέλουν να επιβιώσουν  εκτρέποντας το άτομο από την πειθαρχία;

Η ουσιαστική πειθαρχία δεν πρέπει να είναι μια εξωτερικά επιβαλλόμενη, καταναγκαστική πειθάρχηση χωρίς γνώση, εσωτερική παρόρμηση και συνείδηση. Αν ταυτόχρονα δεν υπάρχει  αγώνας για πνευματική εκλέπτυνση, μπορεί να οδηγήσει σε νευρώσεις. Η πραγματική πειθαρχία ουσιαστικά είναι η χαρούμενη θυσία της εξωτερικότητας, θυσία του βλαβερού, του περιττού, του εγωιστικού, του υλιστικού. Είναι μια καθ’ όλα συμφέρουσα διαδικασία, καθώς μας απαλλάσσει από συνήθειες, συμπεριφορές και τρόπους σκέψης που υπονομεύουν την ευτυχία μας και προκαλούν διασκορπισμό και πόνο.

Ο διαλογισμός είναι η σημαντικότερη πνευματική πειθαρχία, καθώς προσπαθούμε να αποσύρουμε όλες μας τις αισθήσεις και τις προσκολλήσεις στα φαινόμενα των αισθήσεων, και να επιστρέψουμε στο Κέντρο μας. Γινόμαστε ένα τίποτα για την εξωτερική ζωή, ενώ η εσωτερική μας ζωή αρχίζει και εμπλουτίζεται  βιώνοντας ξανά την χαμένη ευδαιμονία. Την ίδια απόσυρση αγωνιζόμαστε να κάνουμε και από συνήθειες και προσκολλήσεις στην φυσική, συναισθηματική και νοητική μας ζωή. Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται θέληση, αλλά ο σωστός διαλογισμός μας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για να αποβάλλουμε τις αδυναμίες μας. Η έλλειψη θέλησης και πειθαρχίας είναι έλλειψη ενέργειας.

Η σωστή πειθαρχία είναι σαν τις όχθες του ποταμού που οδηγούν το νερό στην θάλασσα, στην ελευθερία. Γι’ αυτό μόνο οι ανώριμοι φοβούνται την πειθαρχία…

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus