Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΘΕΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ


Πολλοί χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως άθεο. Όμως από όλους αυτούς, ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τη σημασία αυτής της λέξης και της λογικής αντίφασης που εμπεριέχει η αποδοχή της.
Ποιος είναι άθεος; Αυτός που ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ. Και μόνο με τη διατύπωση αυτή, γίνεται εμφανές ότι ο αθεϊσμός, προϋποθέτει πίστη στην ανυπαρξία του Θεού. Και δεν παίζουμε με τις λέξεις, αν το αναλύσουμε λίγο ακόμα θα γίνει εμφανές ότι είναι έτσι ακριβώς.
Πολλοί αθεϊστές λένε: "Εγώ δεν πιστεύω στον Θεό επειδή δεν έχω αποδείξεις γι’ αυτό". Όταν όμως τους πεις: "Τι αποδείξεις έχεις για το αντίθετο;" τότε μόνο υποθέσεις έχουν να αντιτάξουν, χωρίς την παραμικρή απόδειξη. Η αθεϊστική τους θέση δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα αποδείξεων, αλλά απλώς ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ μεταξύ δύο αναπόδεικτων θέσεων: της ύπαρξης και της μη ύπαρξης του Θεού.
Κάποιοι από αυτούς, βλέποντας το παραπάνω αδιέξοδο, για να ξεφύγουν από τη λογική αυτή αντίφαση, λένε: "Εγώ δεν απορρίπτω την ύπαρξη τού Θεού, απλώς δεν έχω κάποια απόδειξη για να πιστέψω στον Θεό".
Οι άνθρωποι αυτοί, είναι συνεπείς σε αυτό που λένε. Μόνο που ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΘΕΟΙ ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΕΣ. Γιατί άθεος είναι εκείνος που απορρίπτει την ύπαρξη τού Θεού. Αγνωστικιστής είναι αυτός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει Θεός αλλά απλώς δεν  το έχει αποδείξει στον εαυτό του. Στη σειρά των θεμάτων αυτών λοιπόν, ασχολούμαστε με τους άθεους όχι με τους αγνωστικιστές οι οποίοι είναι λογικότεροι.
Και μιλάω για τους πραγματικούς αγνωστικιστές, εκείνους που αναγνωρίζουν τη διαφορά αυτή. Επειδή υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τής ύπαρξης τού Θεού, αλλά δηλώνουν "άθεοι", δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα έχουν πάρει θέση, και μόνο ως δικαιολογία λένε το αντίθετο, για να μη φανεί η αντίφασή τους. Όμως γίνονται αντιληπτοί από το μίσος τους προς οτιδήποτε έχει σχέση με τον Θεό. Και μόνο όμως το ότι λένε πως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης Θεού, δείχνει ότι ή δεν είναι πραγματικά άθεοι και απλώς βρίσκονται σε σύγχυση, ή ότι είναι άθεοι και ψάχνουν να καλύψουν το φανατισμό ή την άγνοια τους πίσω από τον αγνωστικισμό.
Είναι λοιπόν σημαντικό σε μια συζήτηση να ξεκαθαρίζουμε τι ακριβώς εννοεί κανείς με τους όρους άθεος και αγνωστικιστής.
Από τη στιγμή που κάποιος δηλώνει άθεος, δηλώνει πίστη σε μία  αναπόδεικτη παραδοχή του ότι δεν υπάρχει Θεός. Και είναι τόσο αναπόδεικτη, όσο και η παραδοχή ότι υπάρχει Θεός. Ο αθεϊσμός λοιπόν, δεν συμβαδίζει με τον ορθολογισμό και τη λογική. Είναι απλώς μία ακόμα θρησκεία.

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: