ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ

Τον Ιούλιο του 2000 ανακοινώθηκε ότι ο καθηγητής Dr Lijun Wang, από το ερευνητικό κέντρο NEC στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον πιστεύει ότι κατάφερε σε πειράματα να μεταδώσει έναν παλμό φωτός με ταχύτητα 300 φορές μεγαλύτερη από την κανονική ταχύτητα του φωτός μέσα από ένα θάλαμο γεμάτο με αέριο καίσιο! Η ταχύτητα αυτή είναι πραγματικά απίστευτη, εάν σκεφτεί κανείς ότι η κανονική ταχύτητα του φωτός είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο στο κενό.
Σύμφωνα με μία ερμηνεία, εάν οι μετρήσεις αυτές είναι σωστές, το φως θα φτάσει στον προορισμό του, πριν ξεκινήσει καν το ταξίδι του! Η ερμηνεία αυτή συνεπάγεται με τη σειρά της ότι καταρρίπτεται η αρχή της αιτιότητας στη Φύση.

Οι μετρήσεις του καθηγητή Dr Lijun Wang στηρίζονται σε ένα κβαντικό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο ο παλμός του φωτός μπορεί να βρίσκεται σε δύο διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα.

Ανάλογα πειράματα έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά η επιστημονική κοινότητα έθεσε πάντα υπό αμφισβήτηση τη σημασία των αποτελεσμάτων των πειραμάτων. Οι περισσότεροι φυσικοί εκτιμούν ότι εάν το φως πραγματικά ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που θεωρείται έως τώρα δυνατή, τότε θα μπορούσαν να μεταφερθούν πληροφορίες στο μέλλον, με αποτέλεσμα να διαταραχτεί κάθε έννοια φυσικής ακολουθίας, σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους που γνωρίζουμε.

Επίσης, η Θεωρία της Σχετικότητας θα έχανε την ισχύ της, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην αρχή ότι η καταμετρημένη ταχύτητα του φωτός δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Wang θα δημοσιεύονταν στο διεθνούς ακτινοβολίας επιστημονικό περιοδικό Νature. Ωστόσο, ο Wang με δήλωσή του στη Sunday Times είχε επιμείνει ότι τα πειράματά του σημαίνουν ότι το φως ταξιδεύει μέσα από τη διάταξη που κατασκεύασε με μεγαλύτερη ταχύτητα από την κανονική
by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: