Απλότητα = ουσιαστική ταπεινότητα ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ


Απλότητα σημαίνει αμεσότητα του εαυτού στη δράση και την συμπεριφορά του, χωρίς προσκολλήσεις και συγκρίσεις με γνώμες και απόψεις που έρχονται από το παρελθόν. Με λίγα λόγια αποδοχή των καταστάσεων, ουσιαστική ταπεινότητα.

Αν ο νους λειτουργεί πολύπλοκα, είναι γιατί συνήθως αναζητά τρόπους να ελέγχει τις καταστάσεις. Και βεβαίως το κίνητρο πίσω από τον έλεγχο είναι ο φόβος και η ανασφάλεια. 

Αλλά όπως πολλές φορές έχω πει, όλοι οι φόβοι είναι ψέμα! Όταν μπαίνει σε πολυπλοκότητα ο νους μας, πρέπει να εξετάζουμε συνειδητά τα κίνητρά του και να αποκαλύπτουμε την ψεύτικη ανασφάλεια του.

Εδώ έρχεται η ανάγκη της συν-κέντρωσης. Όταν  μαζέψουμε τα πλοκάμια του νου και των αισθήσεων και τα φέρουμε στο ''κέντρο'' μας,  εκεί υπάρχει η αίσθηση της ενότητας, της απλότητας, της αμεσότητας. Χρειάζεται όμως καθημερινή εξάσκηση ώστε να συνηθίσουμε τη νέα κατάσταση. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε, από την εκπαίδευση που έχουμε λάβει από την κοινωνία, την πολυπλοκότητα και την εγωιστική συμπεριφορά. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' εκείνη την παιδική κατάσταση της αγνότητας που είχαμε "πριν" την εκπαίδευση αυτή, διατηρώντας
ταυτόχρονα την ωριμότητα της εμπειρίας του ενήλικα για τα πρακτικά θέματα.

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus

Tags: