Τέσσερις υπέροχες αλήθειες ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ


        
- Η ύπαρξη είναι πόνος και ο πόνος βρίσκεται παντού.
(Tα πάντα αν και δίνουν την εντύπωση ότι διαρκούν, είναι φευγαλέα, και, αν και δίνουν την εντύπωση ότι είναι συμπαγή, αποτελούν σύνθεση διαφόρων στοιχείων).


- Αιτία της δυστυχίας και του πόνου είναι η εγωιστική επιθυμία.
(Δημιουργείται από την άγνοια, η οποία κάνει να φαίνονται αληθινά όσα στην πραγματικότητα είναι ψεύτικα, αφού είναι φευγαλέα και σύνθετα).

- Η εξάλειψη της δυστυχίας και του πόνου είναι εφικτή, καθώς γνωρίζοντας κανείς την αλήθεια παύει να επιθυμεί, και έτσι παύει να πράττει άσχημα.

- Η κατάπαυση του πόνου, δηλαδή το «σβήσιμο», γίνεται με την κατάσβεση της άγνοιας, της επιθυμίας, και της απέχθειας.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου αποτελείται από οκτώ στάδια, τα οποία του δίνουν την ονομασία "θεϊκό φως".

1. Ορθή Αντίληψη ή Ορθή Όραση: η ικανότητα αντίληψης των τεσσάρων Ευγενών Αληθειών επάνω στην ύπαρξη, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν στην εξέλιξη κάθε ατόμου που ακολουθεί την συγκεκριμένη μέθοδο. Η κατανόηση αυτή βοηθάει στην «διείσδυση», δηλαδή στην δυνατότητα «θέασης» της αληθινής φύσης των πραγμάτων.

2. Ορθή Απόφαση ή Ορθή Πρόθεση: η ικανότητα να μπορεί κανείς να αντιστέκεται στην «ροή του ποταμού», δηλαδή στην δίνη του υλικού κόσμου, καθώς και η ικανότητα «καθετοποίησης», δηλαδή να μπορεί να εκδηλώνει την τόλμη να εξυψώνεται σε ανώτερα επίπεδα μέσα από ανώτερες σκέψεις ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης και αγάπης προς όλες τις οντότητες και υπάρξεις.

3. Ορθή Ομιλία: προτίμηση της «ευγενικής σιωπής» ή της σταθερής ειλικρίνειας, του ανοιχτού λόγου και της αποχής από άσχημες λέξεις, σκληρή και αυθάδη γλώσσα, συκοφαντία, ή άλλη μορφή κακολογίας.

4. Ορθή Συμπεριφορά ή Ορθή Δράση: αποφυγή βλαβερών πράξεων ενάντια στις διάφορες εκφράσεις ζωής. Αποφυγή άτιμων συμπεριφορών και αδικιών.

5. Ορθή Άντληση της Ζωής: αποφυγή υπερβολικής άνεσης και πολυτέλειας, καθώς και τρόπων βιοπορισμού που βλάπτει τους συνανθρώπους μας.

6. Ορθή Προσπάθεια για την πρόληψη του κακού, την μάχη προς το κακό, την ενθάρρυνση του καλού και την προστασία και υποστήριξή του.

7. Ορθή Σκέψη: όσον αφορά τις δραστηριότητες του σώματος, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, τις δραστηριότητες του νου, τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις.

8. Ορθή Συγκέντρωση: πειθαρχία, εκπαίδευση και ανάπτυξη του νου με στόχο την έκσταση, την επίγνωση των πραγμάτων και την αταραξία.

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus