Για τους αγγέλους... ΝΕΟ ΑΣΤΡΟ


Όσα δεν ξέρουμε για τους αγγέλους και αξίζει να μάθουμε


Σεραφείμ 


Η ανώτατη Ιεραρχία. Τα Σεραφείμ βρίσκονται γύρω από τον Θεό ψάλλοντας ακατάπαυστα Τρισάγια. Η ύπαρξή τους υφίσταται χάρη στην δύναμη και αγάπη του Θεού, είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο η υλοποίηση αυτής της δύναμης και αγάπης. Λέγεται ότι η φλόγινη λάμψη τους είναι τέτοια, που μονάχα ο Θεός μπορεί να την αντέξει, ούτε καν τα Θεία πλάσματα των άλλων Ιεραρχιών. Στην Αποκάλυψη, αναφέρονται ως τα 4 Θεία Θηρία, που κάθε ένα έχει 4 πρόσωπα και 6 φτερούγες.


Μερικά Σεραφείμ:
Τζοήλ - Ηγέτης των Σεραφείμ.
Σεραφιήλ - Πρίγκιπας του Τάγματος των Σεραφείμ. Αναφέρεται ως ένα Θείο πλάσμα με κεφάλι Αγγέλου, σώμα αετού και αμέτρητα λαμπερά μάτια.
Αβδιήλ - Σεραφείμ που πολεμά και τιμωρεί τους επαναστάτες αγγέλους.

Χερουβείμ


Δεύτερη σημαντικότερη Ιεραρχία. Τα Χερουβείμ είναι οι Φύλακες της Γνώσης του Θεού και συχνά αναφέρονται και ως οι αρματηλάτες του Θεού. Τα Χερουβείμ επίσης είναι εκείνα που κατεβαίνουν συχνά στον κόσμο για να εκτελέσουν τις διαταγές του Θεού. Για παράδειγμα, οι πρωτόπλαστοι εξορίστηκαν από τον κήπο της Εδέμ από ένα Χερουβείμ. Η Βιβλική τους παρουσία αναφέρεται ως πολύ παρόμοια με εκείνη της Σφίγγας και αυτή τους η μορφή στολίζει την Κιβωτό της Διαθήκης καθώς και τον Ναό του Σολόμωντα. Αναφέρονται και ως Γαλείμ.


Μερικά Χερουβείμ:
Ρικβιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ.
Κερουβιήλ ή Χερουβιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ.
Ζοφιήλ - Πρίγκιπας του Τάγματος των Χερουβείμ μα αναφέρεται και Ηγέτης των Μαλακείμ & Ταρσισείμ. Κυβερνήτης του πλανήτη Κρόνου και προστάτης του Νόε όπου τον βοήθησε να κατασκευάσει την Κιβωτό.
Ζοφιήλ ή Ιοφιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ του οποίου το όνομα του σημαίνει «Η Ομορφιά του Θεού». Αναφέρεται επίσης ως ο Άγγελος που εξόρισε τον Αδάμ και την Εύα από τον Κήπο της Εδέμ.

Οφανείμ


Τρίτη και τελευταία Ιεραρχία της Πρώτης Χορωδίας. Σκοπός των Οφανείμ είναι να μεταφέρουν την δικαιοσύνη του Θεού στην γη, οι εκτελεστές δηλαδή της Θείας Δίκης. Οι Γραφές τα περιγράφουν με πολύ δυσνόητο παρουσιαστικό, ως φωτεινές ρόδες καλυμμένες από πάμπολλα λαμπερά μάτια.


Μερικά Οφανείμ:
Οφανιήλ - Ένας από τους 7 Ηγέτες του Τάγματος των Οφανείμ. Αναφέρεται επίσης και ως ο «Κράτορας των Τροχών».
Πασκάρ - Ένας από τους Φύλακες της Πύλης του 7ου Ουρανού και ένας από τους 7 Ηγέτες του Τάγματος των Οφανείμ.Άγγελοι της Αναλήψεως


Οι δύο Άγγελοι που παρουσιάστηκαν στους Αποστόλους κατά την Ανάληψη του Χριστού στους Ουρανούς.

Άγγελοι της Γης 


Οι 4 Άγγελοι που κυβερνούν τα 4 σημεία του ορίζοντα (Βορράς-Γαβριήλ, Νότος-Ουριήλ, Ανατολή-Μιχαήλ, Δύση-Ραφαήλ), που κυβερνούν τους 4 Ανέμους και προστατεύουν την ανθρωπότητα και την Γη.

Άγγελοι της Δημιουργίας


Οι Άγγελοι που υπήρξαν τα πρώτα πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός για να Τον βοηθήσουν στην Δημιουργία του Κόσμου.

Άγγελοι της Δόξας 


Ομάδα 660.000 Αγγέλων που βρίσκονται κοντά στον Θεό και σκοπός τους είναι να καθοδηγούν τους άλλους Αγγέλους σε ψαλμωδίες για τον Θεό.

Άγγελοι της Εβδομάδας


Οι 7 Άγγελοι που καθ’ ένας διακυβερνά μια ημέρα της εβδομάδας. Αυτοί είναι:


Κυριακή – Μιχαήλ
Δευτέρα – Γαβριήλ
Τρίτη – Καμαήλ ή Σαμουήλ
Τετάρτη – Ραφαήλ
Πέμπτη – Σαχιήλ
Παρασκευή – Αναήλ
Σάββατο – Κασσιήλ ή Καφριήλ

Άγγελοι της Καταστροφής


Ομάδα Αγγέλων που αποστολή τους από τον Θεό είναι να τιμωρούν τους αμαρτωλούς και τους άδικους, είτε αυτοί βρίσκονται στην γη είτε στην Κόλαση. Εμφανίζονται στις Γραφές ως εκείνοι που έκαψαν τα Σόδομα και Γόμορα, και εκείνοι που σφάγιασαν 70.000 ανθρώπους για να τιμωρήσουν την αλαζονεία του Δαβίδ.

Άγγελοι της Καταχώρησης


Ομάδα Αγγέλων που σκοπός τους είναι να καταγράφουν με λεπτομέρειες τις πράξεις των θνητών, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πράξεις αργότερα στην κρίση τους.

Άγγελοι του Έτους


Οι 12 Άγγελοι που καθένας κυβερνά έναν μήνα του Έτους. Αυτοί είναι:


Ιανουάριος – Γαβριήλ
Φεβρουάριος – Βαρχιήλ
Μάρτιος – Μαχιδιήλ
Απρίλιος – Ασμοδέλ
Μάιος – Αμβριήλ
Ιούνιος – Μουριήλ
Ιούλιος – Βερχιήλ
Αύγουστος – Χαμαλιήλ
Σεπτέμβριος – Ουριήλ
Οκτώβριος – Βαρβιήλ
Νοέμβριος – Αδναχιήλ
Δεκέμβριος – Χαναήλ

Άγγελοι του Ζωδιακού


Οι 12 Άγγελοι Κυβερνήτες και Προστάτες των 12 ζωδίων. Αυτοί είναι:


Κριός – Μαχιδιήλ ή Σαμαήλ
Ταύρος – Ασμοδιήλ ή Αναήλ
Δίδυμοι – Αμβριήλ ή Ραφαήλ
Καρκίνος – Χαναήλ ή Γαβριήλ
Λέων – Βερχιήλ ή Μιχαήλ
Παρθένος – Χαμαλιήλ ή Ραφαήλ
Ζυγός – Ουριήλ ή Αναήλ
Σκορπιός – Βαρδιήλ ή Σαμαήλ
Τοξότης – Αδναχιήλ ή Σαχιήλ
Αιγόκερως – Χαναήλ ή Κασσιήλ
Υδροχόος – Γαβριήλ ή Ουριήλ
Ιχθύες – Βαρχιήλ ή Σαχιήλ

Άγγελοι του Προσώπου


Οι Άγγελοι, πιθανότατα 12 στον αριθμό, που σκοπός τους είναι να διαφυλάττουν τον πρόσωπο του Θεού από τα μάτια των θνητών. Ένας από αυτούς είναι ο Φανουήλ που επίσης είναι ο Άγγελος της Ελπίδας και της Μετάνοιας και συχνά αναφέρεται ως ένα άλλο όνομα του Αρχάγγελου Ουριήλ.

Άγγελοι του Χάους


Οι Άγγελοι που αποστολή τους είναι να σκορπίζουν το χάος και την σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων κατά εντολή του Θεού. Υπήρξαν εκείνοι που στάλθηκαν από τον Θεό στον Πύργο της Βαβέλ.

Άγγελοι του Ωροσκόπιου


Κατά Λουκά, η ομάδα Αγγέλων που στάλθηκαν στην γη για να ανακοινώσουν την γέννηση του Χριστού.

Άγγελοι των Εποχών


Αναφορά στους 4 Αγγέλους-Κυβερνήτες

των Εποχών, καθώς και στους βοηθούς τους. Οι 4 αυτοί Άγγελοι είναι οι εξής:
Άνοιξη – Σπουγλιγουήλ
Καλοκαίρι – Τουβιήλ
Φθινόπωρο – Τορκουαρέτ
Χειμώνας – Ατταρίβ

Οι 9 Άγγελοι


Οι 9 Κυβερνήτες Πρίγκιπες των 9 Ταγμάτων των Χορωδιών.

Άγγελοι της Προσευχής


Οι 5 ή 7 Άγγελοι που σκοπός τους είναι να μεταφέρουν στον Θεό τις προσευχές των αγίων και ενάρετων ανθρώπων.

Άγγελοι της Τιμωρίας


Ομάδα Αγγέλων που εκτελούν την Θεία Δίκη.

Άγγελοι των Πλανητών


Οι 10 Άγγελοι-Κυβερνήτες των πλανητών με Ηγέτη τους τον Ραχατιήλ, τον Πρίγκιπα των Αστερισμών που έχει 72 Αγγέλους-Βοηθούς. Κάθε Άγγελος κυβερνά έναν πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι γνώμες για την αντιστοιχία διίστανται, γι’ αυτό τις παραθέτω όλες:


Ερμής – Μιχαήλ ή Ραφαήλ
Αφροδίτη – Αναήλ ή Ανιήλ
Άρης – Καμαήλ ή Φαλέχ ή Σαμαήλ
Κρόνος – Οριφιήλ ή Ζαφιήλ ή Κασσιήλ
Δίας – Ζαδκιήλ ή Ζαχαριήλ ή Σαχιήλ
Πλούτωνας – Σαμαήλ
Ουρανός – Ουριήλ
Ποσειδώνας – Σαχιήλ
Ήλιος – Μιχαήλ ή Ραφαήλ ή Γαλγαλλιήλ, ή Βαρκάν ή Ουριήλ ή Οκ
Σελήνη – Γαβριήλ ή Καφσιήλ ή Ατρεγιήλ

Οι Αφάζα


Κατά κάποιο τρόπο φύλακες Άγγελοι των ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος έχει 4 Αφάζα, 2 να τον προστατεύουν κατά την διάρκεια της μέρας και 2 κατά την διάρκεια της νύχτας, από τον Σατανά, τους δαίμονες και τα Ντζίν. Επίσης καταγράφουν τις πράξεις του ανθρώπου σε βιβλίο και την Ημέρα της Κρίσης θα διαβάσουν το βιβλίο στον Θεό για να τους κρίνει.

Οι Γηραιοί


Μυστηριώδεις Άγγελοι που αναφέρονται στις Γραφές ως 24 Θεία πλάσματα που κάθονται σε θρόνους γύρω από τον Θεό. Στο Βιβλίο του Ενόχ αναφέρονται ως οι Κυβερνήτες των Αστρικών Πεδίων.

Οι Εφήμεροι


Άγγελοι που η ύπαρξή του διαρκεί μονάχα μερικές ώρες. Δημιουργούνται κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου από τον Θεό για να ψάλουν εγκώμια σε Αυτόν, και μόλις ολοκληρωθεί η ψαλμωδία τους, απορροφούνται στην Θεία Δύναμη.

Οι Καδδισείμ


Οι 2 Άγγελοι που στέκονται δεξιά και αριστερά από τον θρόνο του Θεού και λειτουργούν ως Δικαστές των ψυχών, συμβουλεύοντας τον Θεό και αναλύοντας εξονυχιστικά κάθε περίπτωση.

Οι Παρασείμ


Ομάδα Αγγέλων με μοναδικό σκοπό να υμνούν τον Θεό.

Οι Σαρείμ


Αναφορά στους 70 Αγγέλους που είναι προστάτες και οδηγητές των 70 Εθνών. Κατά την παράδοση, όλοι αυτοί οι Άγγελοι είναι έκπτωτοι, με εξαίρεση τον Μιχαήλ που είναι ο προστάτης και οδηγητής του λαού του Ισραήλ. Το όνομά τους σημαίνει «Οι Ουράνιοι». Μερικοί από αυτούς είναι οι:


Δουββιήλ –Προστάτης της Περσίας
Δούμα – Άγγελος των Ονείρων, αλλά και Προστάτης της Αιγύπτου. Άλλα ονόματα που του έχουν αποδοθεί είναι Σαμαήλ και Μαστεμά.

Οι Χαγιόθ


Ομάδα Αγγέλων των οποίων κυβερνήτης είναι ο Χαγλιήλ. Αναφέρονται ως ισοδύναμα των Χερουβείμ και σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τον θρόνο του Θεού όπου Εκείνος θέλει.
Χαγλιήλ - Επιβλητικός Άγγελος, ηγέτης των Χαγιόθ. Εξουσιάζει όλα τα πλάσματα, μαστιγώνοντάς τα με φλόγες για να τα εμπνεύσει να εξυμνήσουν τον Θεό.
Ισραήλ - Ανώτερος Άγγελος των Χαγιόθ. Επίσης αναφέρεται και ως ο Πατριάρχης Ιακώβ που ανάχθηκε σε Άγγελο.Ρόλοι των Αγγελικών Ταγμάτων


Ο βασικός ρόλος των Αγγέλων είναι η εκτέλεση του Θείου Θελήματος και η υμνολογία του Θεού. Πέρα από αυτές τις βασικές αρχές, όμως, σε διάφορα κείμενα έχουν δοθεί και ορισμένες συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα αγγελικά τάγματα.

1. Σεραφείμ: Είναι πνεύματα φωτιάς και φωτός, τα οποία ονομάζονται και Εξαπτέρυγα. Στη Γένεση αναφέρονται ως φύλακες του Παραδείσου, με τις περιστρεφόμενες πύρινες ρομφαίες 


2. Χερουβείμ: Αναφέρονται ως πολυόμματα και προέρχονται από την Ακκαδική παράδοση. Υμνούν αιώνια το Θεό, με το γνωστό ως χερουβικό ύμνο (Άγιος Κύριος Σαβαώθ) 


3. Θρόνοι. Έδρα τους είναι ο 4ος Ουρανός και σύμφωνα με τον Διονύσιο, διαμέσου των Θρόνων εκφράζεται η Θεία Δικαιοσύνη στους ανθρώπους 


4. Κυριότητες. Αναφέρονται και ως Χασμαλείμ και είναι οι Άγγελοι εκείνοι που συντονίζουν και κατευθύνουν τα καθήκοντα των υπολοίπων Αγγέλων. Έμβλημά τους είναι τα σκήπτρα και σφαίρες φωτός.
5. Δυνάμεις. Άγγελοι επιφορτισμένοι με την προστασία έναντι στους δαίμονες 


6. Εξουσίες. Θεωρούνται ως μια υπο-ομάδα των Δυνάμεων 


7. Αρχές. Προστάτες Άγγελοι των αρχηγών των ανθρώπων και της θρησκείας 


8. Αρχάγγελοι. Κανονικά εδώ υπάγονται όλοι οι Άγγελοι μεγαλύτερου βαθμού από τους τελευταίους αλλά ο τίτλος φαίνεται να είναι περισσότερο τιμητικός, δεδομένου ότι Αρχάγγελοι αποκαλούνται Άγγελοι, όπως ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ, οι οποίοι ανήκουν στην πρώτη τριάδα της ουράνιας ιεραρχίας 


9. Άγγελοι. Το τελευταίο τάγμα στη συγκεκριμένη ιεραρχία, που περιλαμβάνει όλους τους Αγγέλους που δεν ανήκουν στις προηγούμενες οκτώ κατηγορίες

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι, εκτός από τις προαναφερθείσες ταξινομήσεις, υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετά συστήματα ιεράρχησης των Αγγέλων. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι του Αγίου Αμβροσίου, του Αγίου Γρηγορίου, του Ψευδο Διονύσιου, του Ισίδωρου της Σεβίλλης και πολλά άλλα. Γίνεται κατανοητό από τον κάθε αναγνώστη ελπίζω, ότι η ιεράρχηση των Αγγέλων ακολουθεί ένα καθαρά εξανθρωποποιημένο μοντέλο αντίληψης του Θείου. 


Διαφωνίες και διαφοροποιήσεις υπάρχουν επίσης σχετικά με το σε ποιά ιεραρχία ανήκουν γνωστοί Άγγελοι. Για παράδειγμα, ο Μιχαήλ θεωρείται ότι είναι Αρχάγγελος αλλά ταυτόχρονα ορισμένοι τον ταξινομούν στα Σεραφείμ, στις Κυριότητες, καθώς επίσης τον συγκαταλέγουν και στους Επτά Ισχυρούς Αγγέλους. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους Αγγέλους.

Οι Άγγελοι στην Παλαιά Διαθήκη 


Φαίνεται πως η πίστη των ιουδαίων σε αγγελικά πλάσματα στην πρώιμη περίοδο της θρησκείας τους, υποδηλώνει πολυθεϊστικά κατάλοιπα. Είναι γνωστό ότι η Ιουδαϊκή θρησκεία επηρεάστηκε σαφώς από τη βαβυλωνιακή και σουμεριακή και αυτό είναι προφανές σε ό,τι αφορά στους Αγγέλους, τόσο από την ετυμολογία των ονομάτων τους, όσο και από τις απεικονίσεις τους και τους ρόλους που τους αποδίδονται.
Θα έχετε προσέξει ίσως πως τα περισσότερα ονόματα των Αγγέλων έχουν την κατάληξη -ηλ ή -ελ αλλά η απορία σας θα λυθεί, μιας και Ελ σημαίνει Κύριος ή Θεός (Ελ Ελιόν = Κύριος των Κυρίων). Η βιβλική λέξη για τον Άγγελο είναι Μαλ' Ακ (και Μελ' Εκ στον πληθυντικό). Έτσι, Μαλ' Ακ Γιαχβέ είναι ο Άγγελος Κυρίου, αν και σε άλλα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης η λέξη Μελ' Εκ χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τους υιούς των Θεών, τους Άγιους ή και τους απλούς, ανθρώπινους αγγελιοφόρους. Ας εξετάσουμε τώρα και μερικά άλλα ονόματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει πλήθος ερμηνευτικών προβλημάτων. 


Οι Άγγελοι, λοιπόν, αναφέρονται ως Άγιοι στον προφήτη Ζαχαρία και ως Παρατηρητές στον Δανιήλ. Λέγονται επίσης Ουράνια στρατιά ή στρατιά του Αδωνάι, στο Δευτερονόμιο και στον Ιησού του Ναυί αντίστοιχα, ενώ αναφέρονται ακόμη και ως Bene Elohim ή Bene Elim, αν και αυτοί οι τελευταίοι όροι συχνά αναφέρονται στο Θεό στην Ιουδαϊκή παράδοση (σημειώστε ξανά τη χρήση του πληθυντικού στο όνομα του Θεού). 


Να σημειωθεί επίσης πως σε πολλά σημεία στην Παλαιά Διαθήκη ο ίδιος ο Θεός εμφανίζεται στους ανθρώπους και επικοινωνεί μαζί τους, ενώ αφήνεται επίσης να εννοηθεί πως, εκείνο που εμείς ονομάζουμε Άγγελο Κυρίου, λόγω των ισοδύναμων μεταφράσεων, μπορεί να εννοεί την εμφάνιση του ίδιου του Θεού.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά ενδιαφέροντα σημεία ακόμα αλλά θα χρειαστεί να περιοριστούμε στα παραπάνω. Εκείνο που ο αναγνώστης πρέπει να κρατήσει είναι ότι στην Παλαιά Διαθήκη σε μερικά σημεία δεν φαίνεται απόλυτα ξεκαθαρισμένο το ποιές εμπειρίες αναφέρονται σε Αγγέλους και ποιές σε μια πραγματική Θεοφάνεια. Κυρίαρχη μορφή στην Παλαιά Διαθήκη παραμένει ο Θεός, έστω και αν αναφέρονται σε αυτόν χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό αριθμό.

Οι Άγγελοι στην Καινή Διαθήκη 


Στην Καινή Διαθήκη οι Άγγελοι δεν αναφέρονται πολύ συχνά. Όπου αναφέρονται όμως, παρουσιάζονται ως εκτελεστές του Θείου Θελήματος και ως αγγελιοφόροι, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν στα γεγονότα που περιγράφονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στην Καινή Διαθήκη επίσης, σε αντίθεση με τις πρωτοϊουδαϊκές αντιλήψεις όπως περιγράφονται στον Ενώχ, οι Άγγελοι θεωρούνται πλάσματα που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.
Η Καινή Διαθήκη δεν ασχολείται τόσο πολύ με την Αγγελολογία ούτε και με τις Αγγελικές Ιεραρχίες. Όλα αυτά αναφέρονται εκτενέστερα στην Αποκάλυψη, όπως και το όνομα του Μιχαήλ και η ύπαρξη των Επτά Ισχυρών Αγγέλων.

Οι Άγγελοι και η απόκρυφη παράδοση 


Η απόκρυφη παράδοση ασχολείται ιδιαίτερα με τους Αγγέλους όπως και με τους Δαίμονες που θα εξετάσουμε αργότερα. Τους αποδίδει τιμή και σεβασμό αλλά όχι λατρεία, καθότι αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Οι Άγγελοι της απόκρυφης παράδοσης μπορεί να είναι αρκετά πράγματα μαζί. Είτε ξεχωριστές οντότητες που υπάρχουν στα διάφορα πεδία, είτε θεϊκές εκπορεύσεις είτε ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι έφτασαν σε υψηλό επίπεδο Εξέλιξης. 


Στην Καμπάλα, για παράδειγμα, τα Δέκα Ιερά Σεφιρώθ, δηλαδή οι θεϊκές εκπορεύσεις, όπως και τα ουράνια σώματα, κυβερνούνται από δέκα ισχυρούς Αγγέλους.
Η απόκρυφη παράδοση δέχεται ότι ένας Άγγελος των ανώτερων πεδίων μπορεί να "ενσαρκωθεί" αλλά δεδομένου ότι το σώμα του χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες δονήσεις, η ενσάρκωση αυτή διαρκεί πολύ λίγο. Έτσι εξηγείται το γεγονός της εμφάνισης Αγγέλων κυριολεκτικά από το πουθενά, όπως και το περιορισμένο χρονικό διάστημα της παρουσίας τους, οπότε και ούτε λίγο ούτε πολύ, χάνονται από τα μάτια των μαρτύρων.Άβαδδον - Αναφέρεται και ως ο «Άγγελος του Σκότους» ή «Άγγελος Θανάτου», μα δεν παραλληλίζεται με τον Σατανά, αντίθετα είναι εκείνος που -κατά το βιβλίο της Αποκάλυψης- θα δαμάσει τον Σατανά για χίλια χρόνια.

Άββατον - Ο εξορκιστής των δαιμόνων.

Άγγελος της Νεκρανάστασης - Ο Άγγελος που εμφανίστηκε στον τάφο του Χριστού πριν την νεκρανάστασή του. Το όνομά του θεωρείται απόκρυφο, μα συχνά στις Γραφές ο τίτλος αποδίδεται στον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Άγγελος της Φωτιάς - Αναφέρεται με διάφορα ονόματα. Είναι η πηγή της Θείας έμπνευσης στην τέχνη και την μουσική.

Άγγελος του Θανάτου - Άγγελος που αποστέλλεται από τον Θεό όταν είναι ώρα να πεθάνει κάποιος. Αν και ο θάνατος είναι ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων, ο Άγγελος του Θανάτου δεν είναι κακόβουλος. Ο τίτλος συναντάται σε παραπάνω από έναν Άγγελο, μεταξύ των οποίων ο Βεβριήλ, ο Μέτατρον, ο Σαμαήλ, ο Αδριήλ, ο Αζραήλ, και ο Εμά.

Άγγελος του Μωάμεθ - Αναφορά στον Άγγελο που ανάληψε στους Ουρανούς τον προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, αναφέρεται ο τίτλος και στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος κατά το Ισλάμ, υπήρξε εκείνος που υπαγόρευσε στον Μωάμεθ το Κοράνι.

Άγγελος του Σκότους - Μυστηριώδης Άγγελος για τον οποίο οι γνώμες διίστανται. Συχνά αναφέρεται ως τίτλος για τον Σατανά, μα αναφέρεται και ως τίτλος για τον ίδιο τον Θεό ή και το Άγιο Πνεύμα. Στις Γραφές επίσης θα βρούμε αυτόν τον τίτλο και για τους Μιχαήλ, Ουριήλ, Καμουήλ, Πενιήλ και Μετατρόν.

Αδιριρίον - Μυστικό όνομα ανώτατου αγγέλου κατά την Καμπάλα που συνδέεται και με τον ίδιο τον Θεό.

Αδοήλ - Πλάσμα δημιουργημένο από την πνευματική ουσία του Θεού. Είναι άγνωστος ο ρόλος του.

Αζαραήλ - Ο Άγγελος του Θανάτου κατά τους Εβραίους και Ισλαμιστές. Αναφέρεται με 400 φτερά, 700 πόδια και μάτια ισάριθμα με τον πληθυσμό των ανθρώπων. Κάθε φορά που πεταρίζει ένα του μάτι, τότε ο άνθρωπος που αντιπροσωπεύει αυτό το μάτι πεθαίνει. Είναι επίσης αυτός που απαλλάσσει την ψυχή από το σώμα την στιγμή του θανάτου, καθώς και αυτός που καταγράφει τους θανάτους και γεννήσεις στο Μέγα Βιβλίο του.

Ακαζριήλ - Ο Αγγελιοφόρος του Θεού.

Αμιτιήλ - Άγγελος της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης και της Αδυναμίας.

Αναβόνα - Άγγελος από τον οποίο ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο.

Ανανχιήλ - Άγγελος της Χάρης.

Απουτιήλ - Άγγελος των Θρησκευτικών Εορτών. Λέγεται επίσης ότι εάν ένας έμπειρος Μύστης χρησιμοποιήσει σωστά το όνομά του, τότε μπορεί να επιτύχει νεκρανάσταση.

Αραριήλ - Άγγελος-Κυβερνήτης των Νερών, και Προστάτης-Βοηθός των ψαράδων.

Αρβονάχ - Άγγελος Εξολοθρευτής.

Αριήλ - Άγγελος-Προστάτης όλων των φτερωτών πλασμάτων.

Αρκιήλ - Οι γνώμες για τον ρόλο αυτού του Αγγέλου διίστανται. Η μια άποψη είναι πως είναι έκπτωτος Άγγελος και ένας από τους 200 Αγγέλους που δίδαξαν στον άνθρωπο την απόκρυφη γνώση. Η άλλη άποψη είναι πως είναι ένας από τους Αγγέλους που μεταφέρουν τις ψυχές των ανθρώπων μπροστά στον Θεό για να κριθούν.

Αρμισαήλ - Άγγελος της Μήτρας και των Νεογνών, συχνά επικαλείται για να προστατέψει και να βοηθήσει σε τοκετό.

Ασάφ - Άγγελος που υπαγόρευσε 12 από τους Ψαλμούς.

Ασουριάλ - Ο Άγγελος που στάλθηκε να προειδοποιήσει τον Νόε για τον κατακλυσμό.

Άφ - Άγγελος της Οργής.

Αφτιήλ - Άγγελος του Λυκόφωτος.

Αχαΐας - Άγγελος της Υπομονής.

Βαθ Κολ - Θηλυκός Άγγελος που το όνομά της σημαίνει «Η Φωνή του Θεού». Αναφέρεται πως ήταν εκείνη που ρώτησε τον Κάιν «Που είναι ο αδελφός σου ο Άβελ;»

Βαλλατόν - Άγγελος του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στην Πεντάλφα του Σολομώντα για επίκληση πνευμάτων και απόκρυφων τελετουργιών.

Βεβουρόα - Ένας από τους 9 αγγέλους που -κατά την Αποκάλυψη του Έζρα- θα κυβερνήσουν κατά το τέλος του κόσμου.

Βεθόρ - Ένας από τους 7 αγγέλους που κυβερνούν τις 196 μεραρχίες των Ουρανών.

Βοαμιήλ - Κατά το μυστικό Βιβλίο του Αγγέλου Ραζιήλ των Εβραίων, είναι ένας από τους αγγέλους που κυβερνούν τα 4 πεδία του Παραδείσου.

Γαδιήλ - Άγγελος που συχνά επικαλείται με τελετές για να εξορκίσει το κακό. Το όνομά του επίσης χαράσσεται σε φυλαχτά για προστασία.

Γαζαρδιήλ - Άγγελος υπεύθυνος για την ανατολή και δύση του ηλίου κάθε μέρα καθώς και για την μεταφορά των προσευχών των ανθρώπων στον Θεό.

Γέλοδ Σαβόθ - Υπερδύναμος Άγγελος-Κριτής των υπόλοιπων Θεϊκών πλασμάτων. Λόγω του ρόλου του αλλά και της δύναμής του, συχνά το όνομά του ταυτίζεται με τον ίδιο τον Θεό.

Γερμαήλ - Ο Άγγελος που στάλθηκε από τον Θεό στην γη να συλλέξει χώμα και να το πάει στο Θεό ώστε να δημιουργήσει τον Αδάμ. Ο Γερμαήλ απέτυχε στην αποστολή του, γιατί η Γη αρνήθηκε να του δώσει το χώμα και έτσι τιμωρήθηκε από τον Θεό για την αποτυχία του. Μετά ο Θεός έστειλε τον Αζραήλ με την ίδια αποστολή, ο οποίος και πέτυχε.

Γιαασριήλ - Κατά την Εβραϊκή παράδοση, ένας από τους 70 Αγγέλους που καταγράφουν την ατελείωτη λίστα των ονομάτων του Θεού.

Γιαχριήλ - Άγγελος των Λογαριασμών.

Γιουρούλ - Άγγελος του Φόβου

Ειαήλ - Ο Άγγελος που προστατεύει και διδάσκει τις απόκρυφες Τέχνες.

Εισθέθ Ζενουμίν - Άγγελος της Πορνείας.

Εμά - Άγγελος της Οργής. Αναφέρεται ότι είναι πλασμένος από κόκκινη και μαύρη φωτιά.

Ενόχ - Πατριάρχης που έγραψε το γνωστό Βιβλίο του Ενόχ. Λέγεται ότι ευχαρίστησε τόσο τον Θεό, που τον μετέφερε στον Παράδεισο και τον έκανε Άγγελο με το όνομα Μέτατρον.

Εξαήλ - Ένας από τους 10 Αγγέλους που αναφέρονται στο Βιβλίο του Ενόχ, που έπεσαν στην γη για την αγάπη τους για θνητή, έγιναν θνητοί και παντρεύτηκαν θνητές γυναίκες.

Εσερχιήλ - Ο Άγγελος που βοήθησε τον Μωυσή με 2 από τις πληγές του Φαραώ, συγκεκριμένα εκείνη των βατράχων και εκείνη που μετατράπηκαν τα νερά του Νείλου σε αίμα.

Ζααμαήλ - Άγγελος των Ανεμοστρόβιλων.

Ζααμιήλ - Άγγελος των μεγάλων Καταιγίδων.

Ζααφιήλ - Άγγελος των Τυφώνων και Κυκλώνων.

Ζαγζαγιήλ - Αγγελιοφόρος του Θεού. Ονομάζεται επίσης «ο Άγγελος της Φλεγόμενης Βάτου». Ήταν εκείνος που παρουσιάστηκε στον Μωυσή με μορφή φλεγόμενης βάτου.

Ζερουήλ - Άγγελος της Δύναμης.

Ζικιήλ - Άγγελος Κυβερνήτης των Κομητών.

Ζουφλάς - Άγγελος των Δασών.

Θελιήλ - Άγγελος της Αγάπης.

Ιθουριήλ - Ο Άγγελος που στάλθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να συλλάβει και να αποσύρει τον Σατανά από τον Κήπο της Εδέμ.

Ινίας - Ένας από τους πολλούς Αγγέλους που αρνήθηκε η Χριστιανική θρησκεία να αναγνωρίσει και να τιμήσει και έτσι λέγεται ότι από την οργή του μεταμορφώθηκε σε εχθρό και καταστροφέα της Πίστης.

Ισαάκ - Άγγελος του Φωτός.

Ισραφήλ - Άγγελος Προστάτης της Μουσικής και της Ποίησης. Την Ημέρα της Κρίσης θα φυσήξει την τρομπέτα του καλώντας τους νεκρούς και ζωντανούς να κριθούν.

Καδμιήλ - Ένας από τους 70 Αγγέλους που επικαλούνται για ασφαλή και επιτυχή τοκετό.

Καλκαήλ - Άγγελος Ηγέτης των Ουρί.

Κασδαγιήλ - Άγγελος της Έκτρωσης.

Κεζέφ - Ένας από τους Αγγέλους της Καταστροφής.

Κοκβιήλ - Άγγελος της Αστρολογίας και Αστρονομίας. Το όνομά του σημαίνει «Το Άστρο του Θεού». Στις Γραφές αλλού αναφέρεται ως τιμούμενος Άγγελος και αλλού ως έκπτωτος.

Κολαζόντα - Ένας από τους Αγγέλους της Καταστροφής.

Λαϊλά - Ο Άγγελος της Νύχτας και της Σύλληψης. Στις Γραφές αλλού αναφέρεται ως ενάρετος Άγγελος και αλλού ως δαιμόνισσα.

Λαχαβιήλ - Το όνομά του χαράσσεται σε φυλαχτά και επικαλείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους ενάντια στο κακό. Είναι επίσης ο σύντροφος του Αρχάγγελου Ραφαήλ.

Λελιήλ - Άγγελος της Νύχτας, συχνά ταυτίζεται με τον Λαϊλά.

Μαλίχ - Άγγελος με εξουσία στην Κόλαση. Είναι ένας από εκείνους που βασανίζουν τις καταραμένες ψυχές.

Μαριόχ - Ο ένας από τους 2 Αγγέλους (ο άλλος είναι ο Αριούχ) που στάλθηκαν για να προστατεύουν την οικογένεια του Ενόχ καθώς και τα γραπτά του.

Μαστέμα - Άγγελος σταλμένος από τον Θεό για να δελεάζει τους ανθρώπους και να δοκιμάζει την πίστη τους.

Μασχίτ - Ένας από τους Αγγέλους που τιμωρούν και βασανίζουν τις καταραμένες ψυχές στην Κόλαση. Στις Γραφές αναφέρεται άλλοτε ως Άγγελος και άλλοτε ως δαίμονας.

Ματαριήλ ή Ματατιήλ - Άγγελος της Βροχής.

Μελκγιάλ - Άγγελος που γεννάται κάθε νέο έτος και κυριαρχεί για 91 μέρες.

Μέτατρον - Υπήρξε ο θνητός Ενόχ και λέγεται ότι έχει 72 τίτλους. Πανίσχυρος Άγγελος που συχνά αναφέρεται ως ανώτερος ακόμα και των Αρχαγγέλων.

Μίρ - Άγγελος της Φιλίας.

Μορόνι - Ο Άγγελος που, κατά τον θρύλο, παρέδωσε το 1827 στον Ιωσήφ Σμιθ χρυσές πλακέτες πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το ιερό βιβλίο των Μορμόνων.

Μουμιήλ - Άγγελος της Καλής Υγείας.

Ναθαναήλ - Άγγελος της Φωτιάς και της 6ης ώρας. Ένας από τους 3 Αγγέλους που διακυβερνούν οτιδήποτε απόκρυφο και μυστήριο. Αναφέρεται επίσης και ως Ζαθαναήλ ή Ζαθαήλ.

Νακίρ - Κατά το Ισλάμ, ένας τρομερός Άγγελος, ο οποίος μαζί με τον σύντροφό του Μουνκάρ, θα δοκιμάζουν τους νεκρούς για το αν αξίζουν να μπουν στον Παράδεισο μετά την Ημέρα της Κρίσης.

Νογαήλ - Κατά τα γραφόμενα του Αγρίππα, ένας από τους Αγγέλους που στέκονται δίπλα από τον θρόνο του Θεού και προστατεύουν το πρόσωπό Του από τα μάτια των θνητών.

Νουριήλ - Κατά το Ισλάμ, ο Άγγελος του Χαλαζιού. Αναφέρεται ως πανύψηλος και ακουμπά πάνω σε μυριάδες Αγγέλους δημιουργημένους από φωτιά και νερό. Κατά τις Γραφές, υπήρξε εκείνος που συνάντησε και καθοδήγησε τον Μωυσή στο ταξίδι του στον Παράδεισο.

Οκ ή Οχ - Άγγελος Προστάτης και Διδάσκαλος της Αλχημείας και της Ανώτερης Γνώσης. Μερικές φορές αναφέρεται και ως ο Άγγελος του Ηλίου.

Οναϊεφέτον - Στο «Μέγιστο Κλειδί του Σολομώντα» του MacGregor Mathers αναφέρεται ως ο Άγγελος που επικαλείται από τους Μύστες για να παρευρεθεί και να βοηθήσει στις εργασίες τους. Αναφέρεται επίσης και ως ο Άγγελος που αποστέλλει ο Θεός για να εγείρει τους νεκρούς.

Ουριήλ - Άγγελος της Μοίρας.

Πααδρόν - Άγγελος του Τρόμου.

Παρασιήλ - Άγγελος των Θησαυρών.

Πουρά - Άγγελος της Λήθης.

Πουριήλ - Κατά την μαρτυρία του Αβραάμ, είναι ένας ανελέητος Άγγελος που κρίνει σκληρά τις ψυχές για το αν τους αξίζει να μπουν στον Παράδεισο.

Ρααμιήλ - Άγγελος του Κεραυνού.

Ραζιήλ - Άγγελος των Μυστηρίων.

Ραμπιήλ - Άγγελος των Βουνών.

Ραχάμπ - Άγγελος της Βίας και της Αλαζονείας, Κυβερνήτης της Θάλασσας. Κατά το Βιβλίο του Ιώβ ταυτίζεται με τους έκπτωτους Αγγέλους Λεβιάθαν και Βεχεμόθ.

Ραχασιήλ ή Ρασιήλ - Άγγελος του Σεισμού.

Ραχμιήλ - Άγγελος του Ελέους, αυτός που εμπνέει το έλεος και την συμπόνια στους θνητούς.

Ρισνούκ ή Ρισνόχ - Άγγελος της Γεωργίας.

Ρουχιήλ - Ένας από τους Αγγέλους Κυβερνήτες των Ανέμων.

Σαδριήλ - Άγγελος της Τάξης.

Σαλγιήλ - Άγγελος του Χιονιού.

Σαμαήλ - Αναφέρεται και ως «Κατήγορος Άγγελος». Είναι εκείνος που αναλαμβάνει την κατηγορία και τιμωρία των αμαρτωλών αλλά και την δοκιμασία των ενάρετων. Είναι ένας Άγγελος για τον οποίο οι γνώμες διίστανται. Άλλοτε αναφέρεται ως ο ίδιος ο Σατανάς, άλλοτε ως ο Άγγελος του Θανάτου και άλλοτε ως ο Φύλακας του 7ου Ουρανού.

Σαμαλόν - Κατά το Ταλμούδ ο Άγγελος που ανακοίνωσε στον κόσμο τον θάνατο του Μωυσή. Πιθανότητα έναν διαφορετικό όνομα για τον Σαμαήλ.

Σαμανδιριήλ - Άγγελος της Γονιμότητας.

Σαμσχιήλ - Άγγελος της Ημέρας.

Σανδαλφόν - Ο δίδυμος αδελφός του Μέτατρον που πιστεύεται πως υπήρξε ο προφήτης Ελαϊζά. Άγγελος της Δόξας και της Προσευχής που μεταφέρει τα προσευχές των θνητών στον Θεό, Προστάτης των Εμβρύων.

Σαντριήλ - Αναφέρεται μονάχα στην Εβραϊκή παράδοση ως ο Άγγελος που μαζεύει τα πτώματα των ανθρώπων που δεν τιμούσαν το Σάμπαθ, τα πηγαίνει στην Γεχεννά και τα δείχνει στους αμαρτωλούς καθώς τα τρώνε τα σκουλήκια για παραδειγματισμό.

Σατιήλ - Άγγελος της Σιωπής.

Σουρουήλ ή Σουριήλ ή Ζαγζαγέλ - Αρχάγγελος που μαζί με τον Άγγελο της Φλεγόμενης Βάτου, πρόσφερε στον Μωυσή την Ανώτερη Γνώση.

Σουφλάτους - Άγγελος της Σκόνης.

Σραόσα - Άγγελος της Υπακοής.

Ταβρίς - Άγγελος της Ελεύθερης Βούλησης.

Ταγάς - Ηγέτης των Αγγέλων που υμνούν τον Θεό. Βοηθοί του είναι ο Ασάφ, ο Εμάν και ο Ιεδουθούν.

Ταδιήλ - Ο Άγγελος που στάλθηκε να σταματήσει τον Αβραάμ από το να θυσιάσει τον γιό του Ισαάκ.

Ταχαριήλ - Άγγελος της Αγνότητας.

Τζαδκιήλ - Άγγελος της Δικαιοσύνης.

Τζαήλ - Ένας από τους 2 Αγγέλους που φιλοτέχνησαν την Κιβωτό της Διαθήκης.

Τζεδουθούν - Αγγελικός Ηγέτης που καθοδηγεί τους Αγγέλους κατά τις ώρες του σούρουπου.

Χασάν - Άγγελος του Αέρα, Κυβερνήτης των Ανέμων.

by Νέο Άστρο

Φως και Χαρά

Follow him @ Twitter | Facebook | Google Plus